Διαστημόπλοιο τύπου Firefly: Serenity
February 13, 2017
Stepy Striker (31 articles)
Share

Διαστημόπλοιο τύπου Firefly: Serenity

Περιεχόμενα

1. Αντί προλόγου
2. Προϊστορία
3. Περιληπτικά
4. Χαρακτηριστικά της σειράς
5. Χαρακτήρες
6. Επεισόδια
7. Απαρχές της παραγωγής
8. Μουσική
9. Ανολοκλήρωτα επεισόδια
10. Κριτικές
11. Θαυμαστές
12. Κόμικς
13. Επίλογος

Αντί προλόγου

Η τηλεοπτική σειρά Firefly είναι ίσως η πιο αδικημένη σειρά της αμερικανικής τηλεόρασης. Η μετάδοσή της ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2002 και μέχρι τον Δεκέμβριο είχε μέσο όρο τηλεθέασης τους 4,7 εκατομμύρια τηλεθεατές ανά επεισόδιο, αριθμό υπερβολικά μικρό για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αποτέλεσμα ήταν να «κοπεί» η σειρά μετά από την προβολή 11 επεισοδίων. Τα υπόλοιπα 3, των οποίων η παραγωγή είχε ολοκληρωθεί, προβλήθηκαν μόνο κατά την επαναπροβολή της σειράς το 2003. Παρά τη μικρή ανταπόκριση του τηλεοπτικού κοινού, όταν βγήκε σε DVD η σειρά εκτοξεύθηκε στα ύψη από τους θαυμαστές της. Μετά από αυτήν την εκτόξευση, η σειρά ακολουθήθηκε από μια ταινία και μια σειρά κόμικς που απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που μπορεί να έχει κάποιος σχετικά με τη σειρά.

Προϊστορία

Η σειρά είναι τοποθετημένη στο έτος 2517, σε διάφορους πλανήτες και τους δορυφόρους τους. Κατά τη διάρκειά της δεν αποκαλύπτεται αν αυτά τα ουράνια σώματα βρίσκονται στο ίδιο ηλιακό σύστημα, όμως στην ταινία Serenity γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτό ισχύει. Από τα αρχεία της παραγωγής γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ταχύτητα ταξιδιού μεγαλύτερη από αυτή του φωτός στο σύμπαν στο οποίο εκτυλίσσεται η σειρά. Οι χαρακτήρες κάνουν συχνές αναφορές στη «Γη του τότε» και στην ταινία μαθαίνουμε ότι πολύ πριν τα γεγονότα της σειράς, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είχε μεταναστεύσει από τη Γη προς ένα άλλο ηλιακό σύστημα. Όπως αναφέρεται στη σειρά: «Η Γη του τότε δεν μπορούσε πλέον να συντηρήσει τον πληθυσμό μας. Ήμαστε τόσο πολλοί». Οι μετανάστες εγκαταστάθηκαν σε αυτό το νέο ηλιακό σύστημα με τους «δεκάδες πλανήτες και εκατοντάδες δορυφόρους». Πολλοί από αυτούς διαπλάστηκαν με μια διαδικασία κατά την οποία το ουράνιο σώμα διαμορφωνόταν για να μοιάζει με τη Γη. Αυτή η διαδικασία ήταν το πρώτο βήμα για να γίνουν κατοικήσιμοι οι πλανήτες. Παρ’ όλα αυτά, όσοι εγκαταστάθηκαν δεν έλαβαν καμιά βοήθεια στη δημιουργία πολιτισμού, με αποτέλεσμα να μην είναι τεχνολογικά αναπτυγμένοι.

Περιληπτικά

Η σειρά πήρε το όνομά της από το διαστημόπλοιο τύπου Firefly, το Σερένιτι, που είναι και ο τόπος κατοικίας των χαρακτήρων. Το διαστημόπλοιο με τη σειρά του, πήρε το όνομά του από τη Μάχη της Κοιλάδας Σερένιτι την οποία έχασε ο Επαναστατικός Στρατός. Στο τρίτο επεισόδιο μαθαίνουμε ότι η εν λόγω μάχη είναι ευρέως γνωστή ως η ήττα που καθόρισε τη μοίρα του Επαναστατικού Στρατού.

Κατά τη διάρκεια της σειράς, η Συμμαχία φαίνεται να διοικεί το ηλιακό σύστημα μέσα από έναν πυρήνα πλανητών. Ο σχολιασμός στο DVD λέει πως η Συμμαχία αποτελείται από δύο πυρήνες, έναν δυτικού και έναν ασιατικού πολιτισμού, δικαιολογώντας έτσι τη διγλωσσία της σειράς. Οι κεντρικοί πλανήτες είναι υπό τον έλεγχο της Συμμαχίας αλλά οι υπόλοιποι θυμίζουν την αμερικανική Δύση του 19ου αιώνα. Οι κάτοικοι σε αυτούς τους πλανήτες έχουν μια σχετική ελευθερία από την κυβέρνηση αλλά δεν έχουν τον σύγχρονο πολιτισμό που υπάρχει σε αυτούς που η κυβέρνηση ασκεί επιρροή. Επιπλέον, οι εξωτερικότεροι πλανήτες κατοικούνται από κανίβαλους νομαδικούς πληθυσμούς που έχουν γίνει άγριοι και ζωώδεις.

Ο καπετάνιος του πληρώματος του Σερένιτι είναι ο Μάλκολμ Ρέινολντς, ή αλλιώς Μαλ, και στο πρώτο επεισόδιο βλέπουμε ότι ο καπετάνιος και η υπαρχηγός του είναι πρώην «Καφέ Σακάκια» του Πολέμου της Ένωσης, μιας αποτυχημένης προσπάθειας των υπόλοιπων κόσμων να αντισταθούν στη λήψη του ελέγχου από τη Συμμαχία. Σε ένα μεταγενέστερο επεισόδιο μαθαίνουμε ότι ο Μαλ αγόρασε το Σερένιτι για να συνεχίσει να ζει εκτός του ελέγχου της Συμμαχίας. Έτσι, πολλές από τις δουλειές του πληρώματος εντάσσονται στο λαθρεμπόριο.

Βασική ιστορία στη σειρά είναι αυτή της Ρίβερ Ταμ και του αδελφού της Σάιμον. Η Ρίβερ είναι ένα παιδί θαύμα πάνω στον εγκέφαλο του οποίου έχουν κάνει πειράματα οι επιστήμονες της Συμμαχίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζει συμπτώματα σχιζοφρένιας και πολλές φορές να ακούει φωνές. Αργότερα, αποκαλύπτεται ότι είναι «αναγνώστης», ότι έχει δηλαδή τηλεπαθητικές ικανότητες. Ο Σάιμον παράτησε την καριέρα του καλοπληρωμένου χειρούργου σε νοσοκομείο της Συμμαχίας για να τη σώσει από αυτήν και έτσι είναι και οι δυο τους καταζητούμενοι φυγάδες.

Στο αρχικό πρώτο επεισόδιο, ο Σάιμον μπαίνει στο Σερένιτι σαν επιβάτης που πληρώνει και με τη Ρίβερ σαν φορτίο. Όπως αναφέρει ο Γουίντον, κάθε έργο που δημιουργεί αναφέρεται στην οικογένεια. Μέχρι το τελευταίο επεισόδιο, ο χαρακτήρας της Ρίβερ έχει γίνει πλήρης, εν μέρει επειδή οι υπόλοιποι χαρακτήρες αποφάσισαν να τη δεχθούν στην «οικογένεια» του διαστημοπλοίου.

Χαρακτηριστικά της σειράς

Η σειρά αναμιγνύει τα είδη της επιστημονικής φαντασίας και του γουέστερν, παρουσιάζοντας ένα μέλλον, διαφορετικό από τα συνηθισμένα έργα επιστημονικής φαντασίας, κατά το οποίο δεν υπάρχουν μεγάλες διαστημικές μάχες.

Το Firefly είναι τοποθετημένο σε πολυπολιτισμικό μέλλον, κυρίως μίξη δυτικών και ανατολικών πολιτισμών, όπου υπάρχει σαφής διαχωρισμός των πλουσίων από τους φτωχούς.

Ως αποτέλεσμα της Συμμαχίας, τα μανδαρινικά είναι μια διαδεδομένη δεύτερη γλώσσα. Χρησιμοποιούνται στις διαφημίσεις και από τους χαρακτήρες όταν θέλουν να βρίσουν. Σύμφωνα με το σχολιασμό του DVD, αυτό γίνεται επειδή η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι δύο χώρες που επεκτάθηκαν στο διάστημα.

Δύο είναι οι σκηνές που βάζουν τον τηλεθεατή στο κλίμα της σειράς σύμφωνα με τους παραγωγούς. Η μία είναι στο πρώτο επεισόδιο, όπου ο Μαλ τρώει με ξυλάκια και έχει ένα δυτικού τύπου κύπελο δίπλα στο πιάτο του. Η άλλη είναι στο δεύτερο επεισόδιο, όταν ο Μαλ εκτοξεύεται από ένα ολογραφικό παράθυρο σε ένα μπαρ.

Ένα από τα προβλήματα που είχε ο Γουίντον με το κανάλι Fox ήταν το ύφος της σειράς. Το κανάλι πίεσε τον δημιουργό να κάνει τον Μαλ πιο «χαρωπό» γιατί τους φαινόταν πολύ σκοτεινός στο πρώτο επεισόδιο όταν πρότεινε να αφήσουν τη Ρίβερ και τον Σάιμον στο διάστημα να πεθάνουν. Επίσης, το κανάλι ήταν δυσαρεστημένο που η σειρά παρουσίαζε τους χαρακτήρες που δεν ήταν τίποτε σημαντικό στον κόσμο και καταπιέζονταν, αντί να δείχνει τους καταπιεστές τους.

Χαρακτήρες

Η σειρά διατήρησε ένα σύνολο πρωταγωνιστών που ενσάρκωνε εννέα μέλη του πληρώματος και επιβάτες του διαστημοπλοίου Σερένιτι. Οι χαρακτήρες μάχονται ενάντια σε κακοποιά στοιχεία, στρατιώτες της Συμμαχίας, τους κανίβαλους πληθυσμούς και τους μυστηριώδεις άνδρες με τα «μπλε χέρια». Σκοπός του πληρώματος είναι να εξασφαλίσει αρκετά έσοδα για να συνεχίσει να λειτουργεί το σκάφος, κρατώντας ταυτόχρονα χαμηλούς τόνους για να αποφύγουν εχθρούς. Η κατάσταση περιπλέκεται από τις αποκλίνουσες φιλοδοξίες του καθενός. Το χτίσιμο των χαρακτήρων διακόπηκε μαζί με τη σειρά.

Επεισόδια

Τα επεισόδια προβλήθηκαν με διαφορετική σειρά από εκείνη που είχαν φανταστεί οι δημιουργοί. Παρ’ όλα αυτά η σωστή σειρά με την οποία έπρεπε να προβληθούν έγινε γνωστή με τα DVD.

Απαρχές της Παραγωγής

Ο Γουίντον δημιούργησε την ιδέα για τη σειρά αφού διάβασε το The Killer Angels που αναφέρεται στη Μάχη του Γκέτισμπουργκ κατά τον αμερικανικό εμφύλιο. Ήθελε η σειρά να ακολουθεί εκείνους που πολέμησαν και έχασαν και τις εμπειρίες τους εκτός του πολιτισμού όπως στην μετεμφυλιακή Αμερική. Ήθελε να είναι «ένα δράμα τύπου Stagecoach όπου πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βρουν νόημα στη ζωή τους σε ένα άδειο χτιζόμενο περιβάλλον». Μια σειρά για την απτική πλευρά της ζωής, όπου η επιβίωση είναι πιο δύσκολη.

Αφού διάβασε το The Killer Angels, διάβασε ένα βιβλίο για τους Εβραίους μαχητές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που επίσης τον επηρέασε. Ήθελε να δημιουργήσει μια σειρά που να πατάει περισσότερο στους χαρακτήρες από όσο οι υπόλοιπες σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Τέλος, ήθελε να δώσει στη σειρά ένα όνομα που να δείχνει κινητικότητα και δύναμη και πίστευε πως το Firefly (πυγολαμπίδα) τα είχε και τα δύο. Η ασημαντότητα αυτής της δυνατής λέξης θα προσέδιδε γοητεία. Εν τέλει, σχεδίασε το σκάφος καθ’ ομοίωσιν της πυγολαμπίδας.

Μουσική

Το τραγούδι των τίτλων, The Ballad of Serenity, γράφτηκε από τον Τζος Γουίντον και τραγουδήθηκε από τον Σόνι Ρόουντς. Ο Γουίντον έγραψε το τραγούδι πρωτού πάρει το πράσινο φως για τη σειρά. Το συγκεκριμένο τραγούδι χρησιμοποιήθηκε από τη NASA για να ξυπνήσει το πλήρωμα του STS-130 τον Φεβρουάριο του 2010.

Ανολοκλήρωτα Επεισόδια

Από τότε που κόπηκε η σειρά, διάφορα μέλη της παραγωγής και των ηθοποιών έχουν πει τι σχεδιαζόταν για τη συνέχεια. Από πλανήτες που ήταν συνεχώς νύχτα, μέχρι διαστημικές μάχες και αποκαλύψεις σχετικά με λεπτομέρειες.

Κριτικές

Οι περισσότεροι κριτικοί θεώρησαν τη σειρά καταδικασμένη όταν είδαν ότι πρόκειται για μίξη γουέστερν με επιστημονική φαντασία. Κάποιοι αναθεώρησαν όταν μπήκαν στο κλίμα. Άλλοι ήταν εξ αρχής θετικοί προβλέποντας λαμπρό μέλλον για τη σειρά. Μερικοί κατανόησαν τη μαγεία της μόνο όταν την είδαν με τη σωστή σειρά επεισοδίων. Πολλοί τη συνέκριναν και με τη σειρά Buffy the Vampire Slayer που είχε γράψει ο Γουίντον κυρίως θετικά.

Θαυμαστές

Οι θαυμαστές ήρθαν από τα πρώτα επεισόδια και εξελίχθηκαν σε σκληροπυρηνικοί. Ήδη, πριν από το κόψιμο της σειράς, είχαν οργανώσει forums όπου έψαχναν τρόπους να τη σώσουν. Άρχισαν να στέλνουν κάρτες στους παραγωγούς. Μάζεψαν χρήματα για διαφημίσεις σε περιοδικά ενώ από τα έσοδα εξόπλισαν το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ με DVD της σειράς, τα οποία βγήκαν μετά από επιμονή του κοινού.

Η επιμονή των θαυμαστών οδήγησε στη συνέχεια της σειράς μέσα από την ταινία Serenity. Η ταινία που βγήκε το 2005 ονομάστηκε έτσι καθώς, σύμφωνα με τον Γουίντον, το κανάλι Fox είχε ακόμα τα δικαιώματα για το όνομα Firefly. Η ταινία δεν είχε την επιτυχία που φαντάζονταν οι θαυμαστές.

Ο αστροναύτης Στίβεν Σουόνσον πήρε μαζί του τη συλλογή των DVD στο διάστημα και έτσι η σειρά και η ταινία μπήκαν στο ψυχαγωγικό υλικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Κόμικς

Μετά την ταινία ήρθε μια σειρά από κόμικς. Με δύο τρίτομες ιστορίες και οκτώ επίτομες, τοποθετημένες χρονικά τόσο πριν τη σειρά, όσο μετά την ταινία αλλά και ανάμεσα στα δύο, η σειρά κόμικς Serenity απαντάει σε πολλά από τα ερωτήματα που είχαν οι θαυμαστές σχετικά με τον κόσμο που δημιούργησε ο Γουίντον.

Επίλογος

Η τελευταία σκηνή που γύρισε η παραγωγή ήταν αυτή που ίσως καθόρισε τη μοίρα της σειράς. Με τη φράση «όταν δεν μπορείς να τρέξεις σύρσου, όταν δεν μπορείς να κάνεις ούτε αυτό βρες κάποιον να σε κουβαλήσει» είναι σαν ο Γουίντον να ζητάει από τους θαυμαστές της σειράς να κάνουν αυτό που δεν μπόρεσε ο ίδιος. Η σειρά ήταν προγραμματισμένη για επτά κύκλους. Όταν ο Γουίντον είδε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό αποφάσισε με την παραγωγή να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε. Όταν είδε ότι δεν του δίνεται ούτε αυτή η δυνατότητα, αποφάσισε να αφήσει το μέλλον της σειράς πάνω στις πλάτες του κοινού, να το κουβαλήσουν στο χρόνο. Και το κοινό το έκανε. Κάθε θαυμαστής της σειράς θα πρέπει να ευχαριστεί αυτούς τους ανθρώπους που την έσωσαν από τη λήθη.

Stepy Striker

Stepy Striker