Death Note by Netflix
August 31, 2017
Stepy Striker (31 articles)
Share

Death Note by Netflix

Πρόλογος

Αν διαβάζετε αυτήν τη δημοσίευση γνωρίζετε -πάνω κάτω- τι είναι το Death Note. Έχετε διαβάσει το manga, ή έχετε δει το anime, μπορεί να έχετε δει τις ιαπωνικές ταινίες με πραγματικούς ηθοποιούς ή ακόμα και την αντίστοιχη σειρά της ιαπωνικής τηλεόρασης. Για την μηδαμινή πιθανότητα κάποιος να μην το γνωρίζει θα πούμε δύο λόγια για τη σειρά που έκανε τον κόσμο που θεωρεί τα anime υποδεέστερη μορφή τέχνης να τους δείξει σεβασμό. Η σειρά είναι τοποθετημένη στην Ιαπωνία και περιστρέφεται γύρω από έναν έφηβο, τον Λάιτ Γιάγκαμι, ο οποίος βρίσκει ένα «Τετράδιο Θανάτου» στην αυλή του σχολείου του και αποφασίζει να αλλάξει τον κόσμο σκοτώνοντας εγκληματίες. Στην πορεία όμως τραβάει την προσοχή της αστυνομίας και της Interpol και αρχίζει ένα κυνηγητό με παιχνίδια μυαλού ανάμεσα στον Λάιτ και τον κορυφαίο εξιχνιαστή εγκλημάτων του κόσμου, γνωστού με το κωδικό όνομα «L».

Στο Netflix

Πολλές φορές οι Αμερικανοί έχουν προσπαθήσει να φέρουν στη μεγάλη οθόνη τα anime με πραγματικούς ηθοποιούς να υποδύονται τους ρόλους. Κάθε φορά όμως, η προσπάθεια αυτή έχει στεφθεί με απόλυτη αποτυχία. Παρ’ όλα αυτά, το Netflix, με παραγωγές όπως το House of Cards, έχει δείξει ότι μπορεί να υποστηρίξει έργα με παιχνίδια μυαλού. Φυσικά δεν περίμενε κανείς να έχει Ιάπωνες ηθοποιούς ή να μιλάνε ιαπωνικά στην ταινία και όντως δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά θα περίμενε κανείς να παραμείνουν πιστοί σε μία τόσο πετυχημένα δοκιμασμένη ιστορία. Όχι, δεν το έκαναν. Ήθελαν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό και το κατάφεραν και με το παραπάνω.

Τα 5 σημεία

Υπήρχαν πολλά σημεία της ταινίας τα οποία δεν έβγαζαν κανένα νόημα για τους φανατικούς θαυμαστές του Death Note. Υπήρχαν όμως 5 σημεία τα οποία ήταν τόσο τρανταχτά που κατέστησαν την ταινία ανυπόφορη.

5. Ο θάνατος του Γουάταρι

Ακόμα και στην ταινία, ένας από τους κανόνες του Τετραδίου είναι ότι δεν μπορείς να σκοτώσεις κάποιον αν δεν ξέρεις το ονοματεπώνυμό του και το πρόσωπό του. Ακόμη και εκεί όμως κατάφεραν να κάνουν λάθος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας ο Λάιτ δεν συναντάει ποτέ τον Γουάταρι. Επιπλέον, όταν ο Ιάπωνας συναντάει τον πατέρα του Λάιτ του δίνει την κάρτα του η οποία αναγράφει πάνω το ΚΩΔΙΚΟ ΟΝΟΜΑ «Γουάταρι». Παρ’ όλα αυτά ο Λάιτ καταφέρνει να τον σκοτώσει χρησιμοποιώντας το Τετράδιο. Τίποτε δεν βγάζει νόημα πλέον.

4. Λάιτ: το παρεξηγημένο παιδί

Ο Λάιτ είναι ένα παιδί του οποίου η μητέρα έχει δολοφονηθεί και για αυτόν τον λόγο δεν τον πιέζουν πολύ στο σχολείο. Αυτό οδηγεί στην αποξένωσή του από τους συμμαθητές του και την ανάπτυξη μιας emo προσωπικότητας. Κάνει τις εργασίες των συμμαθητών του για να τον συμπαθούν και στην προσπάθειά του να εντυπωσιάσει μια κοπέλα δέχεται γροθιά στο μάτι και σωριάζεται στο έδαφος λιπόθυμος. Τι από αυτά δεν ταιριάζει με το anime και το manga; Τίποτε. Ο Λάιτ έχει την μητέρα του, η οποία θα θρηνήσει κιόλας για τον χαμό του πατέρα του όταν αποφασίζει ο Λάιτ να τον σκοτώσει, καθώς και μία μικρή αδερφή. Είναι ο καλύτερος μαθητής της τάξης του και του φαίνονται τόσο βαρετά τα μαθήματα που δεν θα ασχολούνταν καν αν δεν ήταν υποχρεωτικά. Είναι πρόεδρος της τάξης και πρωταθλητής του σχολείου τουλάχιστον σε ένα άθλημα (τένις). Κατ’ επέκτασιν δεν λιποθυμάει με μία γροθιά. Μάλιστα είναι ισάξιος του L στη μυϊκή δύναμη, πράγμα που δεν λέει πολλά βέβαια.

3. Αν κάψεις μία σελίδα…

Ένας από τους κανόνες του Τετραδίου στο πρωτότυπο είναι πως ό,τι όνομα γραφτεί στο τετράδιο είναι καταδικασμένο να πεθάνει. Αυτό θα γίνει ακόμα και αν καταστραφεί ολόκληρο το Τετράδιο. Στην ταινία του Netflix προφανώς δεν ισχύει το ίδιο. Εκεί αν κάψεις μια σελίδα από το τετράδιο μπορείς να σώσεις τον ιδιοκτήτη του ονόματος. Αλλά μπορείς να το κάνεις μία φορά. What? Επίσης, άλλοι κανόνες περιλαμβάνουν αυτόν των επτά ημερών, αν δεν έρθεις σε επαφή με το Τετράδιο για επτά ημέρες παύει να είναι δικό σου, αλλά και τον κανόνα της μοναδικότητας του κατόχου, δηλαδή δεν μπορεί να δει τον Ριουκ κανείς εκτός από τον Λάιτ ακόμα και αν έχει αγγίξει το Τετράδιο.

2. Η πρώτη συνάντηση με το Ριουκ

Στο manga και το anime ο Λάιτ με το που βρίσκει το Τετράδιο, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να διαβάσει όλους τους κανόνες, να το δοκιμάσει και να περιμένει την τιμωρία του. Όταν εμφανίζεται ο Ριουκ τον ρωτάει γιατί άργησε τόσο. Τον περίμενε. Μάλιστα υπάρχει και σχόλιο του Ριουκ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έτρεμαν από το φόβο τους και μόνο στην ιδέα του «Θεού του Θανάτου» πόσο μάλλον στη θέα. Στην πολυαγαπημένη μας ταινία, ο Ριουκ κατά την εμφάνισή του καταστρέφει την αίθουσα τιμωρίας (την οποία δεν ξέρουμε πώς συμμάζεψε ο Λάιτ για να μην δεχτεί ακόμα μία) και ο Λάιτ αρχίζει να κρύβεται πίσω από τα έπιπλα σαν παιδούλα που βλέπει τον δολοφόνο να την πλησιάζει. Παρακάμπτουμε αυτές τις ασήμαντες λεπτομέρειες και πάμε στην επόμενη σκηνή όπου ο Ριουκ προτρέπει τον Λάιτ να δοκιμάσει το Τετράδιο πάνω σε κάποιον που μισεί και εκείνος αποφασίζει να σκοτώσει έναν συμμαθητή του με αποκεφαλισμό. Δεν έχω δει χειρότερη γνωριμία Λάιτ με Ριουκ. Σε καμία πραγματικότητα.

1.   Η γνωριμία του Λάιτ με τη Μία

Ο Λάιτ, όπως είπαμε, είναι ένας έφηβος ο οποίος δεν είναι από τα πιο δημοφιλή παιδιά της τάξης του. Γνωρίζει, λοιπόν, τη Μία τη μετέπειτα κοπέλα του, και το πρώτο πράγμα που της λέει μετά τις συστάσεις είναι «Να σου δείξω κάτι;». Εκεί είναι που λες «δεν υπάρχει περίπτωση» και όμως γίνεται αυτό ακριβώς. Της δείχνει το Τετράδιο. Στα 2 λεπτά γνωριμίας. Μάλιστα, όταν φαίνεται να μην τον πιστεύει της κάνει επίδειξη και της εξηγεί τα πάντα. Και σας ρωτάω, σε ποιο σύμπαν θα έδειχνε ο Λάιτ του anime ή του manga το Τετράδιο σε κάποιον άλλον αν δεν είχε κάποιο συμφέρον. Σε ποιο σύμπαν θα το έδειχνε ως δικό του; Και σε ποιο σύμπαν θα το έκανε αυτό για κάποια που γνωρίζει μόλις 2 λεπτά; Θα απαντήσω μόνος μου. «ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ»!

Επίλογος

Από ό,τι μπορείτε να συμπεράνετε η ταινία ήταν εξαιρετικά προσεγμένη για να καταστρέψει τη σειρά. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ανακοινωθεί αμερικανική σειρά One Piece. Ελπίζουμε όλοι να μην έχει καμία σχέση με αυτό που είδαν τα μάτια μας στο Netflix και να δικαιώσει τον Όντα που έδωσε τα δικαιώματα για να γίνει η σειρά.

Stepy Striker

Stepy Striker