Το πολυαναμενόμενο Pro Evolution Soccer 2017 είναι διαθέσιμο και το δοκίμασα για να έχω μια άποψη. Οφείλω να πω ότι όντας fan του Fifa, το περσινό Pro Evolution Soccer ήταν ευχάριστο για μένα, παρ’όλο που πιστεύω ότι το καλύτερο είναι του 2013 και μετά απλά υπήρξε το χάος. Να πω πως ήταν αναμενόμενο για μένα να είναι καλό το περσινό Pro Evolution Soccer γιατί ήταν Anniversary Edition για τα 20 χρόνια, αλλά αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο στην άποψη μου για το παιχνίδι που ήταν «playable» και αρκετά ωραίο σε χειρισμό, γραφικά κλπ.

Ας πάμε όμως στην φετινή έκδοση του τίτλου. Να προϊδεάσω πως αν είσαι fan του Pro δεν πρόκειται να ακούσεις ωραία λόγια από μένα για την φετινή του έκδοση καθώς σαν gamer και έχοντας δοκιμάσει πολλές χρονιές και Fifa και Pro έχω πολλά παράπονα να εκφράσω. Προχωράω λοιπόν λέγοντας πως ήταν να περιμένω να δοκιμάσω και το Fifa και να γράψω άρθρο συγκρίνοντας τα, αλλά μετά από 2 μέρες παιχνιδιού στο Pro δεν άντεξα να μην εκφράσω την άποψη μου.  Να αναφέρω πως το δοκίμασα σε κονσόλα και μάλιστα στο Playstation 4. Λοιπόν, πρώτον, το μενού είναι απλό, όμορφο και όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά δεν είχα ποτέ παράπονο από το menu του παιχνιδιού σε καμιά του έκδοση. Έπαιξα και ματς εναντίον φίλων μου αλλά και co-op παιχνίδι σε Champions League στο πιο δύσκολο επίπεδο. Τα συμπεράσματα μου είναι τα εξής: Σκλήραιναν την άμυνα κατά πολύ. Ο παίκτης μπορεί να πάρει εύκολα την μπάλα με charging χωρίς να χρειαστεί να κάνει τάκλιν, ενώ ακόμα και αν έχει χάσει τον επιθετικό τον προλαβαίνει άμεσα στο τρέξιμο. Αποδυνάμωσαν την επίθεση. Εκτός του ότι ο παίκτης δεν μπορεί να βγει στην αντεπίθεση χωρίς τον αμυντικό δίπλα του, δεν έχουν τόσο καλά τελειώματα στην φάση. Διευκόλυναν το παιχνίδι με απλή πάσα. Μάλιστα το διευκόλυναν σε σημείο η απλή πάσα να είναι προτιμότερη από την προωθημένη που ήταν το βασικό στοιχείο στην πάσα κατ εμέ στις προηγούμενες εκδόσεις του, σχεδόν σε όλες. Έριξαν τις ικανότητες των goalkeeper. Μπορεί χωρίς να το θέλουν, αλλά οι τερματοφύλακες με λίγες εξαιρέσεις (Buffon, Ter Stegen κλπ) για μένα είναι τραγικοί. Ασταθής συνεχώς, μπλοκάρισμα της μπάλας σχεδόν πάντα με δεύτερη ενέργεια, ενώ παίρνουν συχνά λάθος πρωτοβουλίες για έξοδο. Αυτά όσον αφορά τους παίκτες σε κάθε γραμμή. Τεράστιο παράπονο για το πόσο συχνό φαινόμενο είναι τα φάουλ! Το παραμικρό charging χωρίς να ξέρω τον λόγο, μπορεί με την ίδια ευκολία να ναι καθαρό και φάουλ. Προσωπικά το θεωρώ «φάουλ» της εταιρείας για το gameplay καθώς δημιουργεί έντονο εκνευρισμό. Τέλος, οι αλλαγές στην ισορροπία της άμυνας με την επίθεση, έφεραν ως αποτέλεσμα το offside να είναι και αυτό συχνό φαινόμενο! Η διαφορά στην ταχύτητα των αμυντικών και των επιθετικών, εκθέτει συνεχώς τους επιθετικούς με αποτέλεσμα και αυτό να μου δημιουργεί αρνητική αίσθηση.

Μεγάλο λάθος για μένα, η άδειες που παίρνει η Konami για τις ομάδες στο παιχνίδι. Ποτέ δεν πρόκειται να χαίρομαι έχοντας μπροστά μου το όνομα London FC. Μπορεί να ξέρω πως είναι η Chelsea, αλλά αυτό λόγω ψαξίματος στα roster και επειδή την συνάντησα με αυτή την ονομασία και στις προηγούμενες χρονιές. Φάουλ της εταιρείας να μην έχει έστω με άλλο όνομα την Bayern ενώ έχει την Leverkusen και την Dortmund. Δεν πρόκειται να είναι τόσο ολοκληρωμένος τίτλος όσο το Fifa όσο δεν μπαίνει στην διαδικασία να το χτυπήσει και στις άδειες αλλά και γενικά σαν gameplay.

Χωρίς να είμαι προκατειλημμένος επειδή είμαι fan του Fifa όπως προείπα, γιατί θα ήθελα να υπάρχει ανταγωνισμός, βλέπω μια προσπάθεια για βελτίωση με την πιο λάθος προσέγγιση της εταιρείας και των developers.  Control Reality είναι το σύνθημα της Konami φέτος, που όντως προσπάθησε να φέρει το παιχνίδι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, αργώντας βέβαια καθώς το Fifa έχει κάνει γιγαντιαία βήματα σε αυτόν τον τομέα, αλλά δεν το κατάφερε γιατί χάλασε το gameplay του παιχνιδιού. Προσωπικά πιστεύω ότι θα φτιάξει το παιχνίδι με την προσθήκη κάποιων patch όπως και πέρσι, αλλά για μένα, χωρίς να έχω δει το Fifa και να το έχω δοκιμάσει, δεν πιστεύω ότι το Fifa θα ναι χειρότερο, πρέπει να το χαλάσουν ΠΑΡΑ πολύ για να θεωρηθεί το Pro ανώτερο. Οπότε πιστεύω πως για ακόμα μια χρονιά το Fifa θα είναι στην κορυφή και των πωλήσεων και σε κριτικές γιατί είμαι αρκετά δυσαρεστημένος με το τι αντιμετώπισα στα 10-15 ματς που έπαιξα στον εν λόγω τίτλου.

Για μένα το Pro Evolution Soccer 2017 είναι μια απομίμηση του Fifa 15 με καλύτερα γραφικά, με πολλές απώλειες σαν παιχνίδι και αρκετά προβλήματα που εύχομαι να διορθωθούν με την εισαγωγή patch και προφανώς αν γίνει αυτό θα περιμένω την έκδοση του greek patch για να διορθωθεί από κάθε άποψη και να το έχω στο PC μου όπως έχω τώρα το Pro 2016.

Υ.Γ KONAMI γιατί χαλάς κάθε τίτλο σου;;;;