Αυτήν την εβδομάδα θα παρουσιάσουμε μια τράπουλα ελέγχου, η οποία κλείνει το παιχνίδι βασιζόμενη στην καθαρή δύναμη του Cruel Ultimatum.

Η τράπουλα που θα παρουσιάσουμε δεν έχει υπερβολικά υψηλό επίπεδο δύναμης, αλλά είναι ευχάριστη στο παίξιμο και, με εξαίρεση ενάντια σε Blood Moon, έχει τρόπους να ανταπεξέλθει σχεδόν σε οποιαδήποτε περίσταση: κάθε παιχνίδι είναι ένα puzzle που πρέπει να λυθεί με τις σωστές επιλογές. Για αυτόν το λόγο, παρόλη τη δυσκολία παιξίματος, το να εξοικειωθεί κάποιος μαζί της είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Προειδοποίηση: Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που ξέρουν ήδη να παίζουν σε κάποιο βαθμό.

Στόχος

Όλες οι τράπουλες ελέγχου είναι κατασκευασμένες πάνω στο ακόλουθο γενικό πλάνο:
1. Έλεγχο του παιχνιδιού, ώστε να τραβήξει σε μάκρος χωρίς ο αντίπαλος να μπορεί να κάνει κάτι.
2. Αφότου ο αντίπαλος «κλειδωθεί» έξω από το παιχνίδι, κλείσιμο του παιχνιδιού με κάποιες αποτελεσματικές κάρτες. Οι κάρτες αυτές πρέπει να μην είναι ιδιαίτερα πολλές σε πλήθος, ενώ παράλληλα πρέπει να συμβάλλουν και στη στρατηγική ελέγχου.

Στη συγκεκριμένη τράπουλα, ο τρόπος κλεισίματος του παιχνιδιού είναι το Cruel Ultimatum, μια απίστευτα αποτελεσματική κάρτα, η οποία εγγυάται ότι θα «σταθεροποιήσουμε» το παιχνίδι υπέρ μας με το που θα παιχτεί, δίνοντας διαφόρων ειδών πλεονεκτήματα και μάλιστα προσφέροντας και ζωή καθώς χτυπάει τη ζωή του αντιπάλου. Προφανώς, τα 7 mana είναι αρκετά, αλλά έχουμε κάποιους τρόπους να την παίξουμε νωρίτερα. Καθώς θέλουμε πάντα να τη βρούμε όταν έχουμε τα διαθέσιμα mana και από εκείνο το σημείο να την παίζουμε όσο συχνότερα γίνεται, συμπεριλαμβάνουμε τέσσερα αντίγραφα.

Όσον αφορά τον έλεγχο του παιχνιδιού, μπορούμε να εκμεταλευτούμε την ευελιξία του Bring to Light, ώστε να παίξουμε απευθείας την κάρτα ελέγχου που χρειαζόμαστε σε κάθε περίσταση.

Ελέγχοντας το παιχνίδι

Προκειμένου να ελέγξουμε το παιχνίδι, αρχικά χρειαζόμαστε τρόπους να επιβιώσουμε απέναντι σε ορδές τεράτων, καθώς και τρόπους να σταματήσουμε combo τράπουλες διαφορετικών ειδών.

Ενάντια σε combo τράπουλες ή άλλες τράπουλες ελέγχου, μια εξαιρετική στρατηγική είναι να πετάμε μαζικά κάρτες από το χέρι του αντιπάλου. Αυτό μας βοηθάει και στο να παίξουμε απρόσκοπτα το Cruel Ultimatum, όταν έρθει η ώρα του. Για αυτόν το σκοπό, χρησιμοποιούμε τρία Rise // Fall (συνήθως παίζουμε τη Fall πλευρά για να χαλάσουμε για τα καλά τα σχέδια του αντιπάλου) και 3 Blightning. Το Rise // Fall είναι γενικά καλύτερο, καθώς μπορεί να παιχτεί από το δεύτερο γύρο, πετάει τυχαία κάρτες από το χέρι του αντιπάλου και η πλευρά Rise του δίνει περισσότερες δυνατότητες, αλλά το Blightning έχει το σοβαρό πλεονέκτημα ότι μπορεί να κάνει ζημιά και σε planeswalkers, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε κάποια παιχνίδια. Επίσης, το Blightning είναι καλύτερο στο να μειώνει στα σίγουρα τις κάρτες από το χέρι του αντιπάλου, καθώς το Fall δεν μπορεί να ξεσκαρτάρει lands.

Όσον αφορά τον έλεγχο τεράτων, χρησιμοποιούμε δύο Pyroclasm, ένα-δύο Consume the Meek (θα προτιμούσαμε Damnation, αλλά είναι πολύ ακριβή κάρτα και το Consume the Meek παραλείπει επιτυχημένα τα τέρατά μας), δύο-τρεις Skinrender, δύο Far // Away και ένα Restore Balance, του οποίου τη λειτουργικότητα θα συζητήσουμε αργότερα.

Ο Skinrender είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, καθώς μπορεί να καταστρέψει, ή τέλος πάντων να αχρηστεύσει, ένα τέρας του αντιπάλου και στη συνέχεια να μπλοκάρει. Εκτός αυτού, αρκετά συχνά μπορεί να κάνει και κάποιους απαραίτητους πόντους ζημιάς στον αντίπαλο, ενώ επιβιώνει και από το Pyroclasm.

Από την άλλη, το Far // Away, αν και ίσως λιγότερο αποτελεσματικό σε σχέση με παραδοσιακούς τρόπους καταστροφής τεράτων (όπως Go for the Throat, Doom Blade και Dismember), είναι πιο ευέλικτο, καθώς το fuse δίνει πλεονέκτημα καρτών, το Far μπορεί να γυρίσει ένα τέρας πίσω, ενώ το Away ανταπεξέρχεται ενάντια σε hexproof. Ας μην ξεχνάμε ότι με την πλευρά Far μπορούμε να γυρίσουμε και δικά μας τέρατα στο χέρι (π.χ. έναν Skinrender) ώστε να αποκτήσουμε καθαρό πλεονέκτημα. Τέλος, ως instant είναι από τους λίγους τρόπους που μας επιτρέπουν αλληλεπίδραση στο γύρο του αντιπάλου προκειμένου να σταματήσουμε combo που βασίζονται σε τέρατα.

Γενικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε τέρας στο χέρι του αντιπάλου (με Far ή Rise) και μετά να τον αναγκάσουμε να πετάξει κάρτες από το χέρι του ώστε να το ξεφορτωθούμε.

Τραβώντας κάρτες

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο κάθε τράπουλας ελέγχου είναι να αποκτήσει με κάποιο τρόπο πλεονέκτημα τραβώντας κάρτες. Τέτοια πλεονεκτήματα γίνονται όλο και σημαντικότερα καθώς το παιχνίδι τραβάει σε μάκρος. Προς το τέλος του παιχνιδιού, το Cruel Ultimatum επιτυγχάνει αυτόν το στόχο αποτελεσματικότατα. Προκειμένου όμως να έχουμε αυτή τη δυνατότητα και σε νωρίτερους γύρους, μπορούμε να συμπεριλάβουμε και δύο Mulldrifter και δύο Thirst for Knowledge.

Το Thirst for Knowledge έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να πετάξει κάρτες στο graveyard (θα δούμε αργότερα ότι αυτό είναι σημαντικό), ενώ αποτελεί πλεονέκτημα καρτών λόγω των signets (artifact που παράγουν mana) που θα περιλάβουμε.

Από την άλλη, ο Mulldrifter είναι ένα πιο ευέλικτο Divination, το οποίο μπορεί αργότερα να γίνει και 2/2 τέρας με flying για να μπλοκάρει ή επιτεθεί αν χρειαστεί. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μπορούμε να πάρουμε πλεονέκτημα σε κάρτες γυρίζοντας με την πλευρά Rise του Rise // Fall τον Mulldrifter από το νεκροταφείο στο χέρι μας, όταν κανονικά θα στοχεύαμε μόνο στο να κερδίσουμε χρόνο. Μία λεπτομέρεια του Mulldrifter είναι ότι αν θέλουμε οπωσδήποτε να στείλουμε μια κάρτα στο νεκροταφείο και παίζουμε δεύτεροι στην αρχή του παιχνιδιού, το να τον παίξουμε με Evoke τον τρίτο γύρο χωρίς να έχουμε κάνει τίποτε νωρίτερα θα μας στείλει στις 8 κάρτες, οπότε και υποχρεούμαστε να πετάξουμε μία (λόγω υπερβολικά μεγάλου χεριού) στο τέλος του γύρου.

Αν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα ενάντια σε tron ή και Blood Moon τράπουλες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Izzet Charm αντί για κάποια ξόρκια τραβήγματος καρτών.

Επαναλαμβάνοντας τα Cruel Ultimatum

Αν και το Cruel Ultimatum είναι μια πολύ δυνατή κάρτα, το να παίξουμε μόνο ένα δεν αρκεί για να κερδίσουμε το παιχνίδι. Θέλουμε λοιπόν τρόπους ώστε να μπορέσουμε να το παίξουμε πολλές φορές. Προφανώς, τρόπος ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα το παίξουμε πολλές φορές είναι να συμπεριλάβουμε ένα πλήρες σετ αντιγράφων του.

Εκτός αυτού όμως, μπορούμε να συμπεριλάβουμε και δύο αντίγραφα του Living Lore, το οποίο δουλεύει καταπληκτικά με το Ultimatum: το Living Lore γίνεται 7/7 τέρας, που όταν κάνει combat damage μπορεί να θυσιαστεί για να παίξουμε δωρεάν το ultimatum, το οποίο μπορεί να φέρει το Living Lore από το νεκροταφείο πίσω στο χέρι μας, ώστε να το ξαναπαίξουμε και να επαναλάβουμε τη διαδικασία τον επόμενο γύρο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Living Lore πρέπει να επιβιώσει από τη μάχη προκειμένου να μπορέσει να θυσιαστεί (διότι το combat damage δε χρησιμοποιεί τη στοίβα). Επίσης, σε αυτό το σημείο μπορούμε να δούμε τη χρησιμότητα του να πετάξουμε εμείς κάρτα με το Thirst for Knowledge, αφού περιστασιακά μπορούμε να πετάξουμε Cruel Ultimatum στο νεκροταφείο τον τρίτο γύρο, παίζοντας Living Lore πάνω του από τον τέταρτο κιόλας γύρο!

Καθώς το Living Lore είναι ευαίσθητο σε καταστροφές τεράτων (αν και αντέχει χωρίς πρόβλημα το δημοφιλέστατο Lightning Bolt), μπορούμε να περιλάβουμε και έναν Archaeomancer, ο οποίος μπορεί να επιστρέψει το Cruel Ultimatum απευθείας στο χέρι μας. Ο Archaeomancer είναι καλύτερος στο να επιστρέφει και διάφορα άλλα ξόρκια από το νεκροταφείο. Επίσης, μπορεί να δώσει επαναλληπτικότητα στο Far // Away: αν το τελευταίο παιχτεί με fuse, μπορούμε να επιστρέψουμε τον Archaeomancer στο χέρι και να αναγκάσουμε τον αντίπαλο να θυσιάσει ένα τέρας. Στη συνέχεια, παίζοντάς ξανά τον Archaeomancer, μπορούμε να επιστρέψουμε το Far // Away στο χέρι μας ώστε να το ξανακάνουμε. Βέβαια, αυτή η διαδικασία χρειάζεται 9 (!) mana, αλλά αυτά μπορούν να διαχωριστούν μεταξύ γύρων.

Οι υπόλοιπες κάρτες

Όλλες οι οι κάρτες μέχρι τώρα, πλην του Cruel Ultimatum, μπορούν να παιχτούν με το Bring to Light. Προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε και το Cruel Ultimatum, μπορούμε να συμπεριλάβουμε και έναν Diabolic Tutor στην τράπουλα ώστε να παίξουμε Bring to Light σε Diabolic Tutor για να φέρουμε Cruel Ultimatum στο χέρι μας. Βέβαια, δεν πρέπει να διστάσουμε να εκτελέσουμε και άλλες υποδεέστερες εγασίες με τον Diabolic Tutor, όπως το να φέρουμε land αν ήδη έχουμε ένα Cruel Ultimatum στο χέρι. Το θετικό είναι ότι δε δείχνουμε την κάρτα που παίρνουμε στον αντίπαλο, οπότε μπορούμε και να τον ξαφνιάσουμε με κάτι που δεν περιμένει.

Ένα από τα χειρότερά μας ματς είναι ενάντια σε tron. Για αυτό το σκοπό, περιλαμβάνουμε και ένα Crumble to Dust, το οποίο μαζί με τα ξόρκια που κάνουν τον αντίπαλο να πετάει κάρτες, ειδικά με Rise // Fall τον δεύτερο γύρο, μπορεί να μας σώσει αρκετές φορές. Το Crumble to Dust είναι χρήσιμο και σε διάφορα άλλα ματς, σκοτώνοντας land που μετατρέπονται σε τέρατα, για τα οποία δεν έχουμε και πολλές απαντήσεις.

Τέλος, μια ενδιαφέρουσα επιλογή κάρτας για την τράπουλα είναι ένα Soul Spike ως υποδεέστερο πέμπτο Cruel Ultimatum. Το κυρίως πλεονέκτημά του είναι ότι μπορούμε να το παίξουμε δωρεάν, σκοτώνοντας τέρατα ή planeswalker από το πουθενά και παίρνοντας ζωή. Επίσης, είναι μία καλή κάρτα που ξεσκαρτάρει τον εαυτό της ώστε να παίξουμε γρήγορα ένα μεγάλο Living Lore. Βέβαια, το να πετάξουμε δύο άλλες μαύρες κάρτες είναι σημαντικό μειονέκτημα και μπορεί να κοστίσει το παιχνίδι αν δεν το πράξουμε προσεκτικά και μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Προς το τέλος του παιχνιδιού, όπου θα έχουμε σοβαρό πλεονέκτημα σε κάρτες χάρη σε απανωτά Cruel Ultimatum, έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια στο να το πράξουμε αυτό.

Παραγωγή Mana

Για την παραγωγή των διαφόρων χρωμάτων mana που χρειαζόμαστε (ειδικά για πράσινο που είναι απαραίτητο για το Bring to Light) χρησιμοποιούμε κυρίως vivid lands (όπως Vivid Marsh), τα οποία είναι φθηνά και παράγουν όλα τα χρώματα.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κάποια signets, όπως Dimir Signet, Izzet Signet και Rakdos Signet, τα οποία όχι μόνο διορθώνουν τα χρώματά μας αλλά παράγουν και επιτάχυνση στα διαθέσιμα mana, ώστα να παίξουμε Cruel Ultimatum τον 6ο ή και τον 5ο γύρο! Εκτός αυτού, μπορούν να ξεσκαρταριστούν στο Thirst for Knowledge για να πάρουμε πλεονέκτημα καρτών.

Το θετικό του να χρησιμοποιούμε signet είναι ότι αρκεί να παίξουμε ξεταπάριστα land στον 2ο και 3ο ή 4ο γύρο (συνολικά μόνο στους 2 από τους 4 πρώτους γύρους) προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ροή από ξόρκια που χρειαζόμαστε για να μείνουμε στο παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι τα vivid land που μπαίνουν ταπαρισμένα έχουν μικρότερο μειονέκτημα.

Χρήσεις του Restore Balance

Το Restore Balance είναι μια αρκετά περίεργη επιλογή διαφόρων χρήσεων, η συνηθέστερη από τις οποίες είναι να χρησιμοποιηθεί με το Bring to Light ως απευθείας μαζική και οριστική καταστροφή τεράτων. Σπανιότερα, μπορεί να χτυπήσει παραπάνω land (π.χ. ενάντια σε scapeshift) ή παραπάνω κάρτες στο χέρι του αντιπάλου ενάντια σε τράπουλες που αποκτάνε σοβαρό πλεονέκτημα ή αν έχουμε παίξει το Soul Spike πετώντας κάρτες. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι κάποιες φορές το να πετάξουμε κάποιες δικές μας κάρτες μας συμφέρει, καθώς μπορούμε να πετάξουμε Cruel Ultimatum για να παίξουμε Living Lore.

Το κυρίως πλεονέκτημα ενάντια σε κάποιον άλλο τρόπο μαζικής καταστροφής που μπορεί να παιχτεί και από το χέρι είναι ότι δίνει στόχους στο Bring to Light, όταν το παίζουμε με μηδέν χρώματα χρησιμοποιώντας το Living Lore (μπορούμε να παίξουμε Bring to Light φέρνοντας Living Lore που θα χρησιμοποιήσει το ίδιο Bring to Light, καθώς το ξόρκι είναι στο νεκροταφείο όταν το Living Lore παιχτεί).

Sideboard

Στο sideboard μπορούμε να τοποθετήσουμε μια μεγάλη ποικιλία καρτών για τα επόμενα παιχνίδια. Πρέπει να σημειωθεί ότι, χάρη στο Bring to Light, συνήθως μπορούμε να βρούμε τις κάρτες αυτές με σοβαρά αυξημένη πιθανότητα, αλλά προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματικές (π.χ. να μπορούμε να τις παίξουμε και σε νωρίτερους γύρους) συμπεριλαμβάνουμε δύο αντίγραφα από τις σημαντικότερες. Έτσι, θέλουμε δύο Rakdos Charm ενάντια σε τράπουλες που βασίζονται στο νεκροταφείο και μερικώς ενάντια σε affinity, ένα Cyclonic Rift ως γενική απάντηση σε διάφορα πράγματα, τρία Duress προκειμένουν να σταματήσουμε επικίνδυνα combo ή counter ξόρκια εκ των προτέρων και δύο Slaughter Games, που είναι εξαιρετικότατα ενάντια σε μια πληθώρα από τράπουλες αφότου αποκτήσουμε πληροφορία στο πρώτο παιχνίδι. Στις υπόλοιπες θέσεις τοποθετούμε μερικά επιπλέον στοιχεία από την κυρίως τράπουλα, τα οποία έχουμε τη μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούμε σε διάφορα ματς (ενάντια σε ιδιαίτερα γρήγορες τράπουλες, μπορούν να αντικαταστήσουν ακόμη και ένα-δύο Bring to Light).

Γενικά, είναι καλή στρατηγική να συμπεριλάβουμε ένα Slaughter Games ενάντια σε τράπουλες μπλε ελέγχου στο δεύτερο παιχνίδι, ακόμη και αν δεν έχει ιδιαίτερη χρήση, διότι συνήθως θα μας αφήσουν να εκτελέσουμε το Bring to Light με σκοπό να πάρουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα κάνοντας counter ό,τι παίξουμε. Αυτό όμως είναι παγίδα, διότι τότε εμείς μπορούμε να ξεφορτωθούμε τα Cryptic Command τους χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτε.

Τελικό Αποτέλεσμα

Cruel Control

Artifacts (4)
Dimir Signet
Izzet Signet
Rakdos Signet

Creatures (7)
Archaeomancer
Living Lore
Mulldrifter
Skinrender

Instants & Sorceries (25)
Consume the Meek
Far // Away
Soul Spike
Thirst for Knowledge
Blightning
Bring to Light
Cruel Ultimatum
Crumble to Dust
Diabolic Tutor
Pyroclasm
Restore Balance
Rise // Fall
Lands (24)
Island
Mountain
Swamp
Vivid Crag
Vivid Grove
Vivid Marsh

Sideboard (15)
Mulldrifter
Shriekmaw
Pyroclasm
Skinrender
Cyclonic Rift
Rakdos Charm
Blightning
Crumble to Dust
Duress
Slaughter Games

Ίσως και περισσότερες από 60 κάρτες

Συνήθως, μία τράπουλα magic έχει αρκιβώς 60 κάρτες, θέλοντας να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα να τραβήξει τις καλύτερες κάρτες της. Παρόλα αυτά, οι κανόνες δεν καθορίζουν κάποιο ανώτατο όριο. Έτσι, χάρη στην επαναληπτικότητα του Bring to Light και προκειμένου να μειώσουμε την πιθανότητα να τραβήξουμε το Restore Balance και να αυξήσουμε το συνολικό αριθμό απειλών στην τράπουλα, μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνουν αρκετοί scapeshift και living end παίκτες: να αυξήσουμε τον αριθμό των καρτών στην τράπουλα. Για, παράδειγμα, μια ενδιαφέρουσα επιλογή θα ήταν:

Επιπλέον κάρτες (6)
Rise // Fall
Thirst for Knowledge
Skinrender
Dimir Signet
Swamp
Vivid Crag

Συνοψίζοντας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε και μαζί μου στο maniospas@hotmail.com για οποιαδήποτε διευκρίνηση, διαφωνία ή επιθυμία για μελλοντικά άρθρα. Να είστε καλά και καλό deckbuilding.