Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παίξει παιχνίδια ρόλων (RPGs) είτε σε ηλεκτρονική μορφή, είτε με τη μορφή του επιτραπέζιου και έχουμε βιώσει καταστάσεις τις οποίες θα διαχειριζόμασταν διαφορετικά από τον χαρακτήρα τον οποίον παίζουμε. Αυτό έχει να κάνει, κυρίως, με το γεγονός ότι ο κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του ηθική πυξίδα και τον δικό του κώδικα τιμής, γνωστά και ως «Character Alignments». Σε αυτό το κείμενο θα δούμε τις εννέα διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης φύσης δίνοντας παραδείγματα από τον κόσμο του φανταστικού.

1. Lawful Good

Οι χαρακτήρες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία είναι συμπονετικοί και τίμιοι. Χρησιμοποιούν αυτές τις αρετές τους για να πολεμήσουν το κακό. Είναι πειθαρχημένοι, πολεμούν ακατάπαυστα υπέρ του δικαίου και κρατούν πάντα το λόγο τους. Γενικά, είναι απλά πολύ καλοί άνθρωποι και ο χειρότερός τους φόβος είναι να δουν το κακό να την γλυτώνει ατιμώρητο.
Χαρακτήρες σε αυτήν την κατηγορία: Jon Snow (Game of Thrones), Mufasa (The Lion King), John Watson (Sherlock)

2. Neutral Good

Αυτοί οι χαρακτήρες δουλεύουν με ισχυρούς ανθρώπους και είναι αφοσιωμένοι στο να βοηθάνε άλλους, όμως δεν τείνουν απαραίτητα προς κάποια από τις κατευθύνσεις. Συνήθως, επιλέγονται να πολεμήσουν για ένα σκοπό και στην πορεία μαθαίνουν τι είναι αυτό για το οποίο παλεύουν. Πολλές φορές είναι μία μεταβατική φάση για τον ήρωα κατά την οποία επιλέγει αν είναι Lawful ή Chaotic Good.
Χαρακτήρες σε αυτήν την κατηγορία: Frodo Baggins (The Lord of the Rings), Luke Skywalker (Star Wars), Neo (The Matrix)

3. Chaotic Good

Μία από τις καλύτερες κατηγορίες ανθρώπων, γνωστών και ως «Επαναστάτες». Οι Chaotic Good αφήνουν τη συνείδησή τους να είναι κριτής των πράξεών τους. Έχουν τη δική τους ηθική που μπορεί να έρχεται σε κόντρα με την κοινωνία αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Είναι συνήθως καλόκαρδοι και κατά πάσα πιθανότητα μάχονται για κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο.
Χαρακτήρες σε αυτήν την κατηγορία: Malcolm Reynolds (Firefly), Monkey D. Luffy (One Piece), Batman (Batman)

4. Lawful Neutral

Όταν ένας χαρακτήρας είναι Lawful Neutral, τηρεί το νόμο κατά γράμμα. Έχει διαφορά από τον Lawful Good από την άποψη ότι δεν επιτρέπει σε τίποτα να θολώσει την κρίση του. Συνήθως είναι αμερόληπτος, τυπικός και πιστεύει σθεναρά σε κάποιου είδους οργανισμό ή οργάνωση.
Χαρακτήρες σε αυτήν την κατηγορία: Smoker (One Piece), Lord Varys (Game of Thrones)

5. Neutral

Το τέλειο στοιχείο για όσους δεν είναι σίγουροι για τις πεποιθήσεις και τον κώδικα ηθικής τους. Οι Neutral χαρακτήρες μπορούν να είναι από τους δυνατότερους καθώς δεν επηρεάζονται από συναισθήματα και δεν ανησυχούν αν κάνουν λάθος για το αν έχουν καλές ή κακές προθέσεις. Δρουν όπως νομίζουν σε κάθε περίπτωση.
Χαρακτήρες σε αυτήν την κατηγορία: Sherlock Holmes (Sherlock), Tyrion Lannister (Game of Thrones)

6. Chaotic Neutral

Γνωστοί και ως «Ελεύθερα Πνεύματα». Ακολουθούν τα δικά τους ένστικτα σαν τους Chaotic Good αλλά σε αντίθεση με αυτούς, προς δικό τους όφελος. Δεν είναι κακοί, απλά δεν τους ενδιαφέρουν οι ανάγκες των υπολοίπων. Έχουν την ελευθερία να κάνουν ό,τι τους καπνίσει και είναι ενάντια σε κυβερνήσεις, νόμους και κάθε είδους κανόνες και περιορισμούς.
Χαρακτήρες σε αυτήν την κατηγορία: Rick Sanchez (Rick and Morty), Ragnar Lothbrok (Vikings), Sam & Dean Winchester (Supernatural)

7. Lawful Evil

Οι χαρακτήρες αυτής της κατηγορίας είναι επαγγελματίες κακοί. Είναι μεν διαβολικοί χωρίς κανέναν σεβασμό στη ζωή, όμως πιστεύουν σε άλλες αξίες όπως τάξη, σεβασμό και πιστότητα.
Χαρακτήρες σε αυτήν την κατηγορία: Carl Elias (Person of Interest), Rumplestiltskin (Once Upon a Time)

8. Neutral Evil

Είναι κακοί απλά και μόνο για να είναι κακοί, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Κάνουν άσχημα πράγματα των οποίων ξέρουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συνέπειες. Τουλάχιστον οι Lawful και Chaotic Evil έχουν έναν σκοπό, αυτοί είναι απλά κακοί.
Χαρακτήρες σε αυτήν την κατηγορία: Two-Face (Batman), Jim Moriarty (Sherlock)

9. Chaotic Evil

Οι «Καταστροφείς», Chaotic Evil, επιδίδονται στη δίψα για αίμα και την πλεονεξία. Θα κάνουν τα πάντα για να πάρουν αυτό που θέλουν. Είναι άτομα που απλά θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο και να κοιτάνε καθώς θα καταστρέφεται.
Χαρακτήρες σε αυτήν την κατηγορία: Joffrey Baratheon, Ramsey Bolton (Game of Thrones), The Joker (Batman)

Source: Geek & Sundry