Αυτήν την εβδομάδα θα παρουσιάσουμε μια τράπουλα, η οποία στοχεύει στο να επιτίθεται με ορδές σαμάνων. Η σημαντικότερη κάρτα είναι ο Rage Forger, ο οποίος όχι μόνο αυξάνει μόνιμα την επίθεση και την άμυνα όλων των σαμάνων δίνοντάς τους ένα +1/+1 counter όταν μπαίνει στο παιχνίδι, αλλά κάνει και έναν απευθείας πόντο ζημιάς στον σντίπαλο για κάθε επιτιθέμενο τέρας με +1/+1 counter.

Προειδοποίηση: Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που ξέρουν ήδη να παίζουν σε κάποιο βαθμό.

Στόχος

Ο στόχος είναι να μειώσουμε γρήγορα τη ζωή του αντιπάλου επιτιθόμενοι με πολλά φθηνά τέρατα. Αντί όμως να δώσουμε έμφαση μόνο στο πλήθος, φροντίζουμε ώστε τα τέρατα να είναι και επαρκώς μεγάλα, ώστε ακόμη και 1-2 από αυτά να αποτελούν σημαντική απειλή από μόνα τους.

Επιταχύνοντας το παιχνίδι

Καθώς σκοπεύουμε να παίξουμε γρήγορα πολλά τέρατα, είναι απαραίτητο να έχουμε πηγές επιτάχυνσης των διαθέσιμων mana. Για αυτό το σκοπό, χρησιμοποιούμε Llanowar Elves, Bosk Banneret και Burning-Tree Emissary.

Τα Llanowar Elves, αν και δεν είναι σαμάνοι, είναι από τις λίγες κάρτες που μπορούμε να παίξουμε στον πρώτο γύρο του παιχνιδιού, καθώς όλοι σχεδόν οι σαμάνοι χρειάζονται τουλάχιστον 2 mana για να παιχτούν. 3 Mana στον 2ο γύρο είναι συνήθως χρήσιμα, αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα έγκειται στο ότι μας επιτρέπουν να έχουμε 2 mana τον δεύτερο γύρο, ακόμη και αν θέλουμε να παίξουμε land που μπαίνει ταπαρισμένο ή δεν έχουμε άλλο land στο χέρι μας (το τελευταίο είναι ρίσκο αν ο αντίπαλος τα καταστρέψει).

Το Bosk Banneret κάνει όλους τους σαμάνους να κοστίζουν 1 άχρωμο mana λιγότερο, επιτρέποντάς μας να παίζουμε περισσότερους σε κάθε γύρο (ακόμη και στο γύρο που παίξαμε το ίδιο).

Τέλος, ο Burning-Tree Emissary παίζεται πρακτικά δωρεάν, καθώς αναπληρώνει τα 2 mana που χρησιμοποιήσαμε για να τον παίξουμε όταν μπαίνει στο παιχνίδι. Επίσης, παρέχει τόσο πράσινο όσο και κόκκινο mana, επιτρέποντάς μας να παίξουμε τις κόκκινες κάρτες μας (κυρίως Rage Forger και Lightning Bolt) χωρίς διαθέσιμα land.

Συνεχής ροή τεράτων

Παρόλο που παίζουμε γρήγορα αρκετά τέρατα, δε θέλουμε να ξεμείνουμε με άδειο χέρι καθώς το παιχνίδι προχωράει. Είναι άλλωστε αρκετά σίγουρο ότι ο αντίπαλος θα καταστρέψει κάποια από αυτά – ίσως και μαζικά, με κάρτες όπως Pyroclasm, Supreme Verdict, Wrath of God, Damnation και Languish (θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να κρατήσουμε μερικές καλές κάρτες στο χέρι αν ο αντίπαλος δεν παίζει τέρατα και φαίνεται να μας αφήνει να κάνουμε ό,τι θέλουμε τους πρώτους 2-3 γύρους).

Προκειμένου να εξασφαλήσουμε μια συνεχή ροή τεράτων χωρίς να χάνουμε κάρτες από το χέρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Elvish Visionary. Παρόλο που είναι μικρός για τέρας που κοστίζει 2 mana (μόνο 1/1), είναι σαμάνος και τραβάει μία κάρτα όταν μπαίνει στο παιχνίδι, παρέχοντάς πρακτικά την ικανότητα να παίξουμε ένα επιπλέον τέρας χωρίς να μεταβάλλουμε τον αριθμό των καρτών στο χέρι.

Μια επιπλέον ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το Lead the Stampede. Αν και λίγο αργό στην αρχή του παιχνιδιού (3 mana μπορούν να είναι και γύρος καθυστέρηση), μας επιτρέπει να δούμε 5 κάρτες από το πάνω μέρος της τράπουλας και να πάρουμε όλα τα τέρατα που βρούμε στο χέρι μας. Έτσι, συμπεριλαμβάνοντας πάνω από 30 τέρατα στην τράπουλα, το Lead the Stampede βρίσκει συνήθως 2-3 τέρατα για 3 mana. Ακόμη και όταν σπάνια δεν πετύχει 2 τέρατα, το φιλιτράρισμά του ισοδυναμεί σχεδόν με τραβήγματα 5 γύρων, καθώς το σημαντικό για εμάς είναι να βρούμε τέρατα (τα land είναι σχεδόν άχρηστα μετά τα 3-4 mana, και έχουμε πολύ λίγα άλλα ξόρκια). Η πραγματική του αξία αναδεικνύεται ιδιαίτερα σε παιχνίδια που τραβάν σε μάκρος με 1-προς-1 ανταλλαγή πόρων. Επειδή κάποιες φορές είναι απλά απελπιστικά αργό και μπορεί να μείνει στο χέρι μας χωρίς ευκαιρία να το παίξουμε, το συμπεριλαμβάνουμε 3 φορές μόνο. Αν χρειαστεί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παίζοντας Llanowar Elves τον πρώτο γύρο μπορούμε να παίξουμε Lead the Stampede από τον δεύτερο αν δεν έχουμε επαρκώς πολλά τέρατα στο χέρι.

Εξαιρετικός στην παραγωγή τεράτων είναι και ο Wolf-Skull Shaman, ο οποίος μπορεί από μόνος του να καλέσει ορδές λύκων αν του δωθεί επαρκής χρόνος. Αν και δυστυχώς οι λύκοι δεν είναι σαμάνοι, εξακολουθούν και είναι δωρεάν 2/2 αναλώσιμα σώματα για επίθεση ή άμυνα. Ο Wolf-Skull Shaman είναι χρήσιμος σε σενάρια όπου τον παίζουμε στο δεύτερο γύρο χωρίς να έχουμε άλλα land στο χέρι μας: αν βρούμε land στο πάνω μέρος της τράπουλας θα μπορέσουμε να παίξουμε τα τέρατά μας πιο γρήγορα, ενώ διαφορετικά θα βάλουμε έναν 2/2 λύκο στο παιχνίδι, σαν να παίξαμε ένα επιπλέον τέρας. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει κοινό τύπο με όλα σχεδόν τα τέρατά μας, ακόμη και με τα Llanowar Elves (εκτός από σαμάνος είναι και ξωτικό). Σε περίπτωση που το παιχνίδι τραβήξει σε μάκρος, ένας Wolf-Skull Shaman μπορεί απλά να το κερδίσει μόνος του αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Ακόμη και αν αντιμετωπιστεί αργότερα, εξακολουθεί και αφήνει πίσω του ορδές από λύκους. Η παρουσία του επίσης μας επιτρέπει να μειώσουμε το ρυθμό που χάνουμε κάρτες από το χέρι για να αποκτήσουμε τον ίδιο αριθμό τεράτων, επιτρέποντάς μας να ασκήσουμε πίεση στον αντίπαλο ακόμη και αν φοβόμαστε πιθανή μαζική καταστροφή τερατων.

Κάνοντας τα τέρατα επίφοβα

Μέχρι στιγμής έχουμε δει πώς θα παίζουμε γρήγορα και συνεχώς ορδές τεράτων. Θέλουμε όμως να έχουμε και τρόπους να τα κάνουμε μαζικά ακόμη πιο επικίνδυνα. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο Rage Forger αποτελεί την ιδανική επιλογή για τράπουλα σαμάνων, καθώς ουσιαστικά αυξάνει τη ζημιά που κάνει κάθε σαμάνος όταν επιτίθεται κατά 2! Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι πολλαπλοί Rage Forger αλληλεπιδρούν θετικά αυξάνοντας τη συνολική επίθεση κατά 2 ο καθένας.

Ο Rage Forger είναι τόσο καλή κάρτα που θα θέλαμε να έχουμε και άλλα αντίγραφά του, ώστε να τον βρίσκουμε με μεγαλύτερη πιθανότητα. Για αυτόν τον σκοπό, συμπεριλαμβάνουμε και 2-3 Flameking Elemental, τα οποία μας επιτρέπουν να τον φέρουμε στο πάνω μέρος της τράπουλας. Τα Flameking Elemental μπορούν να βρουν και άλλα Flamekin Elemental αν χρειαστεί στους πρώτους γύρους, παράγοντας σίγουρα ψωμί (ή τουλάχιστον λύκους) από τον Wolf-Skull Shaman.

Καθώς οι περισσότεροι σαμάνοι είναι πράσινοι, μπορούμε να συμπεριλαμβάνουμε και κάποια αντίγραφα του Oran-Rief, the Vastwood στην τράπουλά μας. Αν και έχει το μειονέκτημα να μπαίνει ταπαρισμένος, μπορεί να ταπαριστεί για να δώσει ένα +1/+1 counter σε όλα τα (πράσινα) τέρατα που μπήκαν στο παιχνίδι τον τρέχοντα γύρο. Αυτό συνήθως μπορεί να μεταφραστεί σε 2-3 +1/+1 counter για ένα πράσινο mana και μάλιστα πολλές φορές κάθε παιχνίδι! Ακόμη και σε σενάρια 1-προς-1 ανταλλαγής πόρων παίζοντας απευθείας την πάνω κάρτα της τράπουλας χωρίς να υπάρχει κάρτα σε κανένα χέρι, το να μπαίνουν τα τέρατα με έναν παραπάνω πόντο επίθεσης συνήθως σημαίνει ότι κάθε τέρας (ακόμη και αν είναι 1/1) αποτελεί απειλη και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι οι λύκοι που καλεί ο Wolf-Skull Shaman είναι πράσινοι, οπότε παίρνουν και αυτοί +1/+1 counter (αν συμβεί αυτό, τότε κάνουν και επιπλέον ζημιά με τον Rage Forger).

Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποια αντίγραφα της Tattermunge Witch, η οποία επιτρέπει στα τέρατά μας να αγνοήσουν μπλοκάρισμα από τέρατα με μικρή άμυνα, αυξάνοντας τόσο την επίθεση μπλοκαρισμένων τεράτων όσο και δίνοντάς τους trample. Επιπλέον, επιτρέπει ανταλλαγές των επιτιθόμενων τεράτων μας με δυνατότερα τέρατα του αντιπάλου. Τέλος, το ευέλικτο κόστος της, μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και τα Mountain στο έπακρο όταν το Bosk Banneret είναι στο παιχνίδι. Καθώς δεν χρειαζόμαστε πάντα τη λειτουργικότητά της, η οποία μάλιστα δε γίνεται δυνατότερη αν υπάρχουν πολλαπλές στο παιχνίδι, αρκεί να συμπεριλάβουμε δύο αντίγραφα στην τράπουλα.

Γεμίζοντας τις υπόλοιπες θέσεις της τράπουλας

Για τις υπόλοιπες θέσεις της τράπουλας μπορούμε να επιλέξουμε οποιαδήποτε μίξη τεράτων, ξορκιών και land μας ικανοποιεί. Προσωπικά, θεωρώ ότι πρέπει να εστιαστούμε στο να χτυπήσουμε διάφορες άλλες δημοφιλείς στρατηγικές. Ενάντια σε λιγότερο δημοφιλείς στρατηγικές μπορούμε να αφιερώσουμε θέσεις από το sideboard.

H Essence Warden είναι καταπληκτική ενάντια σε οποιαδήποτε «γραμμική» (δηλ. μη combo) στρατηγική, καθώς η συνεχής ροή τεράτων μας, σε συνδυασμό με τέρατα που πιθανώς παίξει ο αντίπαλος, προσφέρει κατά μέσο όρο 2-3 επιπλέον ζωή κάθε γύρο. Ειδικά ενάντια σε τράπουλες τύπου Burn (απευθείας χτύπημα της ζωή του αντιπάλου με ξόρκια που κοστίζουν 1-2 mana για να κάνουν 3-4 ζημιά) ή τράπουλες πολλών μικρών τεράτων (π.χ. Zoo, Merfolk, Goblins), το επιπλέον κέρδος ζωής μας επιτρέπει να είμαστε μπροστά στον αγώνα ταχύτητας που προκύπτει, παρέχοντας την ευχέρεια συνεχούς επίθεσης.

Ο Troll Ascetic πονοκεφαλιάζει αντιπάλους που έχουν ως στόχο να ελέγξουν το παιχνίδι καταστρέφοντας τέρατα, καθώς ο συνδυασμός hexproof+regenerate τους κάθιστά σχεδόν άτρωτους (ειδικά αν ο αντίπαλος δεν έχει τέρατα προς άμυνα).

Ενάντια σε γρήγορες τράπουλες, το «καλύτερο κόκκινο ξόρκι» Lightning Bolt δουλεύει θαυμάσια. Στη χειρότερη περίπτωση, θα κάνει την τελευταία αναγκαία ζημιά στη ζωή του αντιπάλου, αλλά συνήθως σκοτώνει ενοχλητικά τέρατα στους πρώτους γύρους. Καθώς δε δουλεύει πολύ καλά σε συνδυασμό με το Lead the Stampede και δε δίνουμε και τόση έμφαση στο κόκκινο χρώμα, επιλέγουμε να παίξουμε 3 μόνο. Αλλά θα μπορούσαμε άνετα να παίζουμε και 4 αντίγραφα στην τράπουλα.

Αντί για το 4ο Lightning Bolt, συμπεριλαμβάνουμε ένα Briarhorn, με το οποίο μπορούμε είτε για 2 mana να δώσουμε +3/+3 σε ένα τέρας μέχρι το τέλος του γύρου, είτε να το παίξουμε για 4 mana ως 3/3 ΚΑΙ να μεγαλώσουμε ένα τέρας κατά +3/+3 μέχρι το τέλος του γύρου. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να παράξει επιπλέον 3 ζημιά, αν δώσουμε +3/+3 σε ένα μη μπλοκαρισμένο τέρας ή να σώσει τέρας σκοτώνοντας ένα του αντιπάλου. Μπορούμε και να το παίξουμε και στο γύρο του αντιπάλου, εκτελώντας μπλοκαρίσματα που δεν περιμένει (μπορεί να δώσει και στον εαυτό του +3/+3, ώστε να μπλοκάρει ως 6/6 αν χρειαστεί). Το να παίζουμε ένα αντίγραφο επαρκεί, καθώς αν το χρειαστούμε μπορούμε να το βρούμε με το Flamekin Elemental (σε αυτήν την περίπτωση αποτελεί πηγή φόβου για τον αντίπαλο και μπορούμε να το εκμεταλευτούμε). Συνήθως, ο Rage Forger είναι καλύτερος στόχος, αλλά το Briarhorn μας εξυπηρετεί ιδιαίτερα αν δεν έχουμε land που παράγει κόκκινο mana.

Ενάντια σε στρατηγικές που βασίζονται σε συγκεκριμένα land (π.χ. tron ή land που μετατρέπονται σε τέρατα), θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και κάποιον αριθμό από Ghost Quarter. Το Ghost Quarter μπορεί να χτυπήσει και δικά μας land, βρίσκοντας ίσως κάποιο χρώμα που μας λείπει ή επιτρέποντάς μας να ανακατέψουμε την τράπουλα αν δεν μας άρεσε η κάρτα που είδαμε με τον Wolf-Skull Shaman. Από την άλλη, καθώς έχουμε έντονες απαιτήσεις σε χρωματιστά mana, ειδικά αν έχουμε παίξει Bosk Banneret ή αν θέλουμε να παίξουμε Burning-Tree Emissary, δεν είναι καλό να συμπεριλαμβάνουμε μεγάλο πλήθος. Εν αγνοία του περιβάλλοντος στο οποίο θα παιχτεί η τράπουλα, προτείνουμε 2 Ghost Quarter, αλλά και 3 ή κανένα αντίγραφο είναι αναλόγως εξίσου καλές επιλογές.

Τέλος, θέλουμε κάποιον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε πιθανά αχρείαστα mana, σε περίπτωση που δεν έχουμε επαρκώς «πυκνό» τράβηγμα τεράτων. Για αυτόν τον σκοπό, μπορούμε να συμπεριλάβουμε 1-2 Treetop Village, το οποίο ως 3/3 trample τέρας μπορεί ίσως και να περάσει τους τελευταίους πόντους ζημιάς που χρειαζόματε για να κερδίσουμε όταν ο αντίπαλος έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει.

Sideboard

Όπως είπαμε, το sideboard περιέχει κάρτες στοχεύοντας στο να σταματήσει διάφορες στρατηγικές.

Ενάντια σε στρατηγικές που χρησιμοποιούν το νεκροταφείο επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια Relic of Progenitous. Μια ενδιαφέρουσα εναλακτική επιλογή είναι ο Loaming Shaman, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι χρειάζεται 3 mana και δεν μπορεί να χτυπήσει το νεκροτεφείο του αντιπάλου ως απάντηση σε κάποιο combo. Εκτός αυτόύ, το Relic of Progenitous έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί σιγά-σιγά να ξεφορτωθεί επαναλαμβανόμενα το νεκροταφείο του αντιπάλου. Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε και 1-2 διαθέσιμα αντίγραφα του Scavenging Ooze στην κυρίως τράπουλα, αλλά είναι αρκετά ακριβή κάρτα.

Ενάντια σε στρατηγικές που χρησιμοποιούν πολλά μη βασικά land (κυρίως tron ή land που μετατρέπονται σε τέρατα), συμπεριλαμβάνουμε 3-4 Goblin Ruinblaster (3 αν συμπεριλαμβάνουμε Ghost Quarter στην κυρίως τράπουλα, 4 αλλιώς). Τα land της κυρίως τράπουλας πρέπει να είναι επιλεγμένα με τρόπο ώστε να υποστηρίζουν το να τους συμπεριλάβουμε μετά το πρώτο παιχνίδι (το διπλό κόκκινο είναι λίγο δύσκολο). Εκτός της καταστροφής land, το haste είναι κάτι που ο αντίπαλος πιθανώς δεν περιμένει και μπορεί να κλέψει νίκη με 2 επιπλέον ζημιά από το πουθενά.

Θέλουμε επίσης τουλάχιστον άλλο ένα αντίγραφο της Essence Warden ενάντια σε γρήγορες τράπουλες, καθώς και 1-2 Dismember ώστε να έχουμε κάποιου είδους απάντηση ενάντια σε τράπουλες με μεγαλύτερα τέρατα. Μπορούμε και να συμπεριλάβουμε μία Eternal Witness για ματς που θα τραβήξουν σε μάκρως ως έναν τρόπο να πάρουμε επιπλέον αξία από κάθε κάρτα μας ή αν θέλουμε να έχουμε «εικονικά» περισσότερα αντίγραφα από κάρτες που καταστρέφουν τέρατα ή από Ghost Quarter.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μέτρα ενάντια σε artifacts και enchantments. Οι κάρτες που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε για αυτόν τον σκοπό είναι μεταξύ των Reclamation Sage, Vithian Renegates και Destructive Revelry. Από αυτές, ο Reclamation Sage έχει το πλεονέκτημα ότι παίζεται πιο εύκολα, το Destructive Revelry ότι είναι instant και οι Vithian Renegates ότι κάνουν περισσότερη ζημιά σε βάθος χρόνου στον αντίπαλο. Το Destructive Revelry είναι απαραίτητο να υπάρχει, γιατί συνδυάζει απευθείας ζημιά στον αντίπαλο με καταστροφή κάποιου σημαντικού artifact ή enchantment. Οι Vithian Renegates είναι καλύτεροι σε σχέση με τον Reclamation Sage ενάντια σε τράπουλες με artifacts (κυρίως ενάντια σε affinity), αλλά ο Reclamation Sage είναι γενικότερη επιλογή αν δεν ξέρουμε εκ των προτέρων αν θα συναντήσουμε τέτοια τράπουλα. Συνολικά, θέλουμε 6-7 κάρτες που καταστρέφουν artifacts και enchantments μεταξύ των παραπάνω.

Ειδικά ενάντια σε affinity, το Destructive Revelry δεν είναι καθόλου καλό στο 2ο παιχνίδι, γιατί δεν προωθεί καθόλου το σχέδιό μας, αλλά ξεφεύγει από το Torpor Orb αν χρειαστεί για το 3ο παιχνίδι.

Ας σημειωθεί ότι ενάντια σε γρήγορες τράπουλες συνήθως ανταλλάσουμε στοιχεία από το sideboard με το Lead the Stampede.

Τελικό Αποτέλεσμα

Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε την ακόλουθη τράπουλα σαμάνων στη γενική της μορφή:

Creatures (33)
Bosk Banneret
Briarhorn
Burning-Tree Emissary
Elvish Visionary
Essence Warden
Flamekin Harbringer
Llanowar Elves
Rage Forger
Tattermunge Witch
Troll Ascetic
Wolf-Skull Shaman

Spells (6)
Lightning Bolt
Lead the Stampede
Lands (21)
Forest
Karplusan Forest
Ghost Quarter
Mountain
Treetop Village
Oran-Rief, the Vastwood

Sideboard (15)
Relic of Progenitus
Essence Warden
Goblin Ruinblaster
Reclamation Sage
Destructive Revelry
Eternal Witness
Dismember

Εν κατακλείδι

Η παραπάνω τράπουλα είναι αρκετά επιτυχημένη, ακόμη και ενάντια στις πιο ανταγωνιστικές τράπουλες. Ανάλογα με το περιβάλον στο οποίο θα παιχτεί, μπορεί να παραλαχθεί μερικώς και ελπίζω να αποκτήσατε κάποια διαίσθηση για το πώς μέσα από αυτό το άρθρο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε και μαζί μου στο maniospas@hotmail.com για οποιοδήποτε διευκρίνηση, διαφωνία ή επιθυμία για μελλοντικά άρθρα. Να είστε καλά και καλό deckbuilding.