Αυτήν την εβδομάδα θα παρουσιάσουμε μια τράπουλα η οποία χρησιμοποιεί στρατηγικές βασιζόμενες στο νεκροταφείο. Οι κάρτες-κλειδιά στις οποίες θα στηριχτούμε είναι ο Soulflayer και τα Unburial Rites.

Προειδοποίηση: Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που ξέρουν ήδη να παίζουν σε κάποιο βαθμό.

Στόχος

Χρησιμοποιώντας την delve ιδιότητα του Soulflayer, μπορούμε να κάνουμε exile κάρτες από το νεκροταφείο, όχι μόνο μειώνοντας δραστικά το κόστος του αλλά και μεταβιβάζοντας τις ιδιότητές τους σε αυτόν. Με κατάλληλη επιλογή των καρτών προς exile, μπορούμε συνήθως να δώσουμε έναν συνδυασμό ιδιοτήτων μεταξύ flying, double strike, lifelink, deathtouch, vigilance, trample και hexproof έτσι ώστε να ανταποκριθούμε σε ένα πλήθος περιστάσεων. Ειδικά ο συνδυασμός double strike, trample και deathtouch είναι πρακτικά αδύνατον να μπλοκαριστεί, καθώς αρκεί 1 damage για να σκοτωθούν αμυνόμενα τέρατα πριν καν προλάβουν να χτυπήσουν τα ίδια, ενώ το υπόλοιπο περνάει απευθείας στη ζωή του αντιπάλου.

Από την άλλη, τα Unburial Rites μας επιτρέπουν να φέρνουμε γιγαντιαία τέρατα σημαντικής επίδρασης από το νεκροταφείο απευθείας στο παιχνίδι. Ο καλύτερός μας στόχος είναι ο Ashen Rider, ο οποίος μπορεί να ξεφορτωθεί αποτελεσματικά οτιδήποτε (συμπεριλαμβανομένων και lands!) τόσο όταν μπαίνει στο παιχνίδι όσο και όταν πεθαίνει.

Γεμίζοντας το νεκροταφείο

Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις παραπάνω κάρτες, χρειαζόμαστε τρόπους ώστε να στείλουμε σημαντικά τμήματα της τράπουλας στο νεκροταφείο μας με ευκολία. Ας μη ξεχνάμε ότι τα Unburial Rites έχουν flashback με κόστος μικρότερο από το κανονικό τους, οπότε το να τα στείλουμε απευθείας στο νεκροταφείο μαζί με ένα μεγάλο τέρας επιταχύνει το αντίστοιχο σχέδιο. Για να γεμίσουμε το νεκροταφείο με «βενζίνη», βασιζόμαστε κυρίως στον Satyr Wayfinder και το Grisly Salvage, κάρτες οι οποίες εσκαρτάρουν 4-5 κάρτες από το πάνω μέρος τη τράπουλάς μας, επιτρέποντάς να πάρουμε ένα land από αυτές στο χέρι. Το Grisly Salvage έχει μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς μας επιτρέπει να πάρουμε και τέρας (κατά προτίμιση Soulflayer αν βρούμε) και είναι instant, οπότε και μπορούμε να το παίξουμε στο τέλος του γύρου του αντιπάλου ή όταν δεν έχει διαθέσιμα mana. Από την άλλη, ο Satyr Wayfinder, όντας τέρας, μας επιτρέπει να καθυστερήσουμε τον αντίπαλο μπλοκάροντας κάποιο μεγάλο τέρας και σώζει τον Soulflayer ή ό,τι άλλο σημαντικό έχουμε στο παιχνίδι σε περίπτωση που ο αντίπαλος μας αναγκάσει να θυσιάσουμε τέρας (οπότε και θα επιλέξουμε να θυσιάσουμε τον σάτυρο).

Έχοντας σκοπό να γεμίσουμε ταχέως το νεκροταφείο με κάρτες, δε θα μπορούσε να λείψει και κάποιος dredge μηχανισμός από τη στρατηγική μας: το Stinkweed Imp έχει dredge 5, που σημαίνει ότι αντί να τραβήξουμε κάρτα μπορούμε να το πάρουμε στο χέρι μας από το νεκροταφείο βάζοντας ξεσκαρτάροντας τις 5 πάνω κάρτες της τράπουλάς μας. Εκτός του ότι έτσι γεμίζουμε γρήγορα το νεκροταφείο, μπορεί να καθυστερήσει και τον αντίπαλο, διότι ως flying τέρας με ψευδο-deathtouch μπορεί να μπλοκάρει και να καταστρέψει σχεδόν τα πάντα. Σε συνδυασμό με την dredge επαναληπτικότητά του, μπορούμε να καταστρέψουμε πολλαπλές απειλές αν χρειαστεί.

Μέχρι τώρα, είδαμε πώς μπορούμε να στείλουμε κάρτες απευθείας από την τράπουλα στο νεκροταφείο. Τι γίνεται όμως αν σημαντικές κάρτες (όπως ο Ashen Rider) βρίσκονται στο χέρι μας; Για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν κάποια επιπλέον διαθέσιμα εργαλεία: ο Lotleth Troll και το Faithless Looting. Ο σχεδόν-μη-αντιπαθής troll ροκανίζει τα τέρατα από το χέρι για να μεγαλώσει, γεμίζοντας το νεκροταφείο με ό,τι χρειαζόμαστε, όπως ψυχές κατάλληλων ιδιοτήτων για τον Soulflayer, κάποιο μεγάλο τέρας ή επαναλαμβανόμενα Stinkweed Imp για να πετάξουμε κι άλλο μέρος της τράπουλας στο νεκροταφείο σε αναζήτηση χρήσιμου υλικού. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι δύσκολο για τον αντίπαλο τόσο να τον ξεφορτωθεί (λόγω της δυνατότητας regenerate του), όσο και να τον μπλοκάρει (λόγω trample). Έτσι, καθώς συνήθως αρχίζει να επιτίθεται ως 6/5 ή και περισσότερο από τον 3ο-4ο γύρο, αποτελεί παράλληλα σημαντικότατη απειλή και εναλακτικό σχέδιο δράσης. Το Faithless Looting από την άλλη, μας επιτρέπει να κοιτάξουμε βαθύτερα μέσα στην τράπουλα, επιτρέποντάς τόσο να τραβήξουμε κάρτες όσο και να dredg-άρουμε. Έτσι, είναι εγγυημένο ότι αν αν βρούμε κάτι που το θέλουμε στο νεκροταφείο θα το στείλει εκεί. Λόγω ανεπαρκούς χώρου για μη-τέρατα στην τράπουλα και του ασύμβατου χρώματος με τις περισσότερες κάρτες μας (κόκκινο!!), δεν μπορούμε να παίζουμε πολλά αντίγραφα, αλλά αργά ή γρήγορα θα βρεθεί κάποιο στο νεκροταφείο, από όπου και θα το παίξουμε με flashback. Αν και δε συμβαίνει συχνά, το Faithless Looting μας βοηθάει να ξεφύγουμε από ιδιαίτερα πιεσμένες καταστάσεις, όπως η αναζήτητηση 4ου land ώστε να παίξουμε Unburial Rites ή να ξεσκαρτάρουμε ένα μεγάλο τέρας.

Η κόλλα

Οι υπόλοιπες μη-land κάρτες της τράπουλας είναι επιλεγμένες ώστε να μπορούν να δώσουν χρήσιμες ιδιότητες στον Soulflayer χωρίς να είναι μεμονωμένα αδύναμες – μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν από μόνες τους σημαντικές μονάδες στο παιχνίδι. Η Sphinx of the Steel Wind είναι και γιγαντιαίο τέρας για επαναφορά με Unburial Rites: μπορεί από μόνη της να κερδίσει παιχνίδια ενάντια σε επιθυτικές στρατηγικές (το vigilance είναι μια πολύ δυνατή αλλά υποτιμιμένη ιδιότητα για 6/6 flying τέρας με lifelink). Ο Troll Ascetic μπορεί να κερδίσει από μόνος του παιχνίδια ενάντια σε τράπουλες που σκοπεύουν τον έλεγχο του παιχνιδιού, καθώς έχει hexproof και την ικανότητα να κάνει regenerate. Το regenerate τον καθιστά και καλό στο να μπλοκάρει μεγάλα αντίπαλα τέρατα για να κερδίσει χρόνο. Το Vampire Nighthawk είναι εξαιρετικό τόσο στο να σταθεροποιήσει το παιχνίδι όσο και στο να κερδίσει «αγώνες ταχύτητας» για τη μείωση της ζωής του αντιπάλου. Τέλος, ο Crypt Champion έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει μικρά τέρατα στο παιχνίδι αν η περίσταση το απαιτεί. Επίσης το double strike είναι ίσως και η επικότερη ιδιότητα που μπορούμε να δώσουμε στον Soulflayer.

Στην τράπουλα περιλαμβάνεται και ένα Moldervine Cloak, με το οποίο μπορούμε να μετατρέψουμε ακόμη και τα μικρά τερατάκια μας σε σημαντικότατες απειλές που μπορούν από μόνες τους να κερδίσουν το παιχνίδι (χωρίς καν να σχολιάσουμε στο τι μετατρέπει τις ήδη μεγάλες απειλές μας). Το εντυπωσιακό είναι πως ακόμη και αν χάσουμε μια απειλή μας, μπορούμε απλά με dredge να το ξαναπάρουμε στο χέρι και να το βάλουμε πάνω στο επόμενο επίφοβο τέρας.

Όπως είδαμε μέχρι τώρα, οι κάρτες μας χρησιμοποιούν κυρίως μαύρο και πράστινο χρώμα mana, δείχνοντάς μας τα κυριότερα χρώματα των land που θα χρησιμοποιήσουμε. Παρόλα αυτά, χρειαζόμαστε την ικανότητα να παράγουμε επίσης άσπρο mana για το flashback των Unburial Rites και ίσως σπανιότερα κόκκινο mana για να παίξουμε Faithless Looting (με ή χωρίς flashback) και τον Crypt Champion αν χρειαστεί. Φροντίζοντας να μην ανεβάσουμε ιδιαίτερα το κόστος κατασκευής της τράπουλας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε City of Brass και Vivid Grove για να παράγουμε αρκετά επιτυχώς οποιοδήποτε χρώμα χρειαζόμαστε. Τα City of Brass είναι αρκετά απαραίτητα, διότι δε μπορούμε να έχουμε πολλά land που μπαίνουν ταπαρισμένα στο παιχνίδι.

Lands

Όσον αφορά land με ιδιότητες, χρησιμοποιούμε Mortuary Mire και Dakmor Salvage. Το Mortuary Mire μας βοηθάει να βάλουμε Soulflayer ή ίσως και άλλα χρήσιμα τέρατα από το νεκροταφείο στο πάνω μέρος της τράπουλας, ώστε να τα τραβήξουμε τον επόμενο γύρο. Η ύπαρξή του και μόνο βελτιώνει τόσο τον Satyr Wayfinder όσο και το Stinkweed Imp, καθώς με Mortuary Mire στο χέρι δε χρειαζεται να ανησυχούμε για το αν στείλουμε Soulflayer στο νεκροταφείο κατά λάθος – χώρια ότι ο σάτυρος μας βοηθάει και να στο το βρούμε. Το Dakmor Salvage επιτυγχάνει παρόμοιο στόχο αν έχουμε κολλήσει στα 3 lands αλλά δε θέλουμε να σταματήσουμε την αναζήτησή υλικού με dredge (ας μη ξεχνάμε ότι με dredge χάνουμε το κανονικό τράβηγμα κάρτας που θα χρησιμοποιούσαμε ώστε να περιμένουμε land).

Sideboard

To sideboard της τράπουλάς μας πρέπει να στοχεύει κυρίως στην άμυνα απέναντι σε αντίπαλα sideboard. Και αυτό, διότι συνήθως αντίπαλες τράπουλες θα φέρουν κάρτες από το sideboard μετά το πρώτο παιχνίδι με στόχο να κάνουν exile το graveyard μας (υπάρχουν πάρα πολοί τρόποι να χτυπήσει κάποιος το νεκροταφείο του αντιπάλου). Οι συνηθέστεροι τρόποι επίθεσης στο νεκροταφείο είναι μέσω artifacts, όπως Relic of Progenitous και Tormod’s Crypt, αλλά υπάρχουν και αρκετά enchantments τα οποία μας σταματάνε επιτόπου, όπως Rest in Piece και Leyline of the Void. Αρχικά λοιπόν, είναι καλό να έχουμε κάρτες που στοχεύουν στο να καταστρέψουν την απάντηση του αντιπάλου στο deck μας, όπως Ancient Grudge και Ray of Revelation. Το πλεονέκτημα των συγκεκριμένων καρτών απέναντι σε άλλες παρόμοιες επιλογές είναι ότι είναι instant με flashback (οπότε μπορούν να παικτούν από το νεκροταφείο, ακόμη και ως απάντηση στα trigger των ιδιοτήτων που θα τις έκαναν exile). Βέβαια, σε κάθε περίπτωση ο αντίπαλος θα καταφέρει να κάνει exile το μέχρι τώρα νεκροταφείο μας, αλλά τουλάχιστον δε θα μας «κλειδώσει» εκτός παιχνιδιού. Μπορούμε επίσης να τον αναγκάσουμε να χρησιμοποιήσει την ιδιότητα των artifact όταν εμείς θέλουμε, πριν γεμίσουμε το νεκροταφείο με ζουμερά πράγματα. Οι κάρτες αυτές είναι καλές και απέναντι σε μια πληθώρα τυχαίων καρτών που κανονικά δε θα είχαμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε (όπως π.χ. Blood Moon). Ας σημειωθεί ότι στρατηγικές που χτυπάνε το νεκροταφείο με artifact δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές απέναντι στον Soulflayer, γιατί κάνουμε exile τέρατα ως μέρος του κόστους του και ο αντίπαλος δεν μπορεί να κάνει τίποτα ως απάντηση σε αυτό (παίρνει προτεραιότητα αφότου παίξουμε τον Soulflayer και μπει στη στοίβα ως ξόρκι).

Ο Malfegor στοχεύει στο να χτυπήσει τράπουλες που βασίζονται σε ορδές τεράτων. Το «μειονέκτημα» να ξεσκαρτάρουμε το χέρι μας, στην πραγματικότητα μας βοηθάει, καθώς στέλνουμε κι άλλα πράγματα στο νεκροταφείο (συνήθως, για κάθε κάρτα που θα πετάξουμε θα σκοτώσουμε και ένα αντίπαλο τέρας, οπότε θα ήταν καλύτερα να θεωρήσουμε ότι μετατρέπει όλες τις κάρτες που κάθονται άχρηστες στο χέρι μας σε δωρεάν καταστροφή τέρατος). Καθώς επίσης χρειάζεται μόνο 6 mana για να παιχτεί, μπορούμε να τον κρατήσουμε στο χέρι μας και να τον παίξουμε κανονικά ενάντι σε τράπουλες που χτυπάνε το νεκροταφείο.

Ο Blazing Archon χτυπάει επίσης τράπουλες που βασίζονται σε damage με τέρατα, αλλά θέλει προσοχή, γιατί ένα αντίπαλο Path to Exile μπορεί απλά να σημαίνει ήττα αν υπερ-βασιζόμαστε πάνω του.

Το υπόλοιπο sideboard βοηθάει ενάντια σε στρατηγικές τις οποίες δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε λόγω της ταχύτητάς τους. Ιδιαίτερα το Darkblast είναι εξαιρετικότατο ενάντια σε infect τράπουλες, οι οποίες δεν πολυνοιάζονται για τη ζωή που θα πάρουμε με lifelink αλλά έχουν μόνο 1/1 τέρατα.

Πρέπει να αναφερθεί ότι σχεδόν όλο το sideboard μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το νεκροταφείο, οπότε η στρατηγική μας να ξεσκαρτάρουμε από την τράπουλα στο νεκροταφείο αυξάνει δραστικά την πιθανότητα να βρούμε τις κάρτες που αλλάξαμε για το 2ο και 3ο παιχνίδι.

Τελικό αποτέλεσμα

Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, μπορούμε να δούμε την προτεινόμενη λίστα:

Soulflayer Reanimator

Permanents (29)
Ashen Rider
Crypt Champion
Lotleth Troll
Satyr Wayfinder
Soulflayer
Sphinx of the Steel Wind
Stinkweed Imp
Troll Ascetic
Vampire Nighthawk
Moldervine Cloak

Spells (10)
Grisly Salvage
Faithless Looting
Unburial Rites
Lands (21)
City of Brass
Dakmor Salvage
Forest
Mortuary Mire
Swamp
Vivid Grove

Sideboard (15)
Blazing Archon
Malfegor
Troll Ascetic
Ancient Grudge
Darkblast
Gnaw to the Bone
Ray of Revelation

Συνοψίζοντας

Όπως είδαμε μέχρι τώρα, τα κύρια σχέδια δράσης είναι τα εξής:

  • Soulflayer. Ο εντυπωσιακότερος συνδυασμός είναι Crypt Champion+Vampire Nighthawk+Lotleth Trol+Troll Ascetic για double strike, deathtouch, trample, flying, lifelink, hexproof. Συνήθως όμως χρειάζεται φειδώ, παίζοντας ίσως μια λίγο χειρότερη εκδοχή ως δόλωμα που θα αντιμετωπιστεί (το Remand είναι ίσως η χειρότερη κάρτα που μπορεί να παίξουν εναντίν μας). Αν δεν αντιμετωπιστεί, ακόμη και μια double strike, flying ή flying, lifelink εκδοχή αρκεί για να κερδίσει παιχνίδια κάποιες φορές.
  • Unburial Rites. Το να γυρίσουμε έναν Ashen Rider ή μία Sphinx of the Steel Wind μπορεί να σταθεροποιήσει άμεσα το παιχνίδι υπέρ μας. Αν το κάνουμε και δεύτερη φορά επιτυχώς συνήθως έχουμε κερδίσει.
  • Lotleth Troll. Μερικές φορές, απλά πετάμε όλο το χέρι μας πάνω του και κερδίζουμε σε μερικές επιθέσεις. Ειδικά με Stinkweed Imp, γίνεται όλο και μεγαλύτερος και ενοχλητικότερος καθώς ταυτόχρονα ψάχνουμε Unburial RitesSoulflayer αν έχουμε Mortuary Mire στο χέρι).
  • Moldervine Cloak. Σε παιχνίδια όπου ο αντίπαλος προσπαθεί να τα τραβήξει σε μάκρος με 1-προς-1 ανταλλαγή πόρων (π.χ. σκοτώνοντας τα τέρατά μας), απλά αρχίζουμε να το βάζουμε σε μικρά μας τέρατα μέχρι κάποιο να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί και να κερδίσει το παιχνίδι.
  • Troll Ascetic. Μερικές τράπουλες απλά δεν έχουν τρόπο να τον ξεφορτωθούν, οπότε μπορεί να μπλοκάρει ή να επιτεθεί επ’ αόριστο.
  • Αν το παιχνίδι τραβήξει σε ιδιαίτερο μάκρος, απλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να παίξουμε τα μεγάλα μας τέρατα. Παρόλες τις δύσκολες απαιτήσεις χρωμάτων, έχουμε επαρκώς πολλά land που παράγουν οποιοδήποτε χρώμα.

Το sideboard περιέχει απαντήσεις για τους χειρότερους δυνατούς αντιπάλους, αν και δεν περιέχει απαντήσεις ενάντια σε combo τράπουλς που κερδίζουν απότομα με συνδυασμό καρτών σε έναν γύρο. Ενάντια σε τέτοιες τράπουλες, οι στρατηγικές που έχουμε διαθέσιμες είναι πολύ γρήγορη ζημιά στη ζωή τους, να πάρουμε μεγάλες ποσότητες ζωής (αυτό καθυστερεί όλα τα μη-άπειρα combo για μερικούς γύρους) και να κάνουμε exile είτε ζωτικά μέρη του combo είτε lands με τον Ashen Rider (αν δεν έχουμε χάσει μέχρι τον 4-5ο γύρο που θα συμβεί αυτό).

Μπορείτε να επικοινωνήσετε και μαζί μου στο maniospas@hotmail.com για οποιοδήποτε διευκρίνηση, διαφωνία ή επιθυμία για μελλοντικά άρθρα. Να είστε καλά και καλό deckbuilding.