Πολλοί από εμάς, αν όχι όλοι, έχουμε δει την κλασική ταινία της Disney «Η Παναγία των Παρισίων». Αυτό που αρκετοί μπορεί να μην γνωρίζουν είναι πως πρόκειται για μία μεταφορά ενός έργου -τουτέστιν βιβλίου- του Victor Hugo. Το βιβλίο, όπως και η ταινία, περιγράφει μία ιστορία τοποθετημένη στο Παρίσι του δέκατου πέμπτου αιώνα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από το κτήριο της Παναγίας των Παρισίων.

Ο αρχικός στόχος του βιβλίου ήταν να κάνει ο Hugo τους σύγχρονούς του να εκτιμήσουν την αξία της αρχιτεκτονικής η οποία θυσιαζόταν στο βωμό τον πιο σύγχρονων κτηρίων. Αυτό εξηγεί τα ολόκληρα -πιθανώς αχρείαστα- κεφάλαια του βιβλίου στα οποία απλά περιγράφει το Παρίσι της εποχής εκείνης. Η αρχική προθεσμία που είχε δώσει ο εκδότης στον Hugo ήταν ένας χρόνος για να τελειώσει το βιβλίο του. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του, του δόθηκε παράταση ενώ η τελική προθεσμία ήταν έξι μήνες. Ο Hugo εργάστηκε ασταμάτητα πάνω στο έργο του και το έφερε εις πέρας.

Τι γίνεται, όμως, στο βιβλίο του Hugo;

Η Εσμεράλδα κατακτά τις καρδιές πολλών ανδρών μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο Λοχαγός Φοίβος, ο Πιέρ Γκρεγκουάρ, αλλά κυρίως του Κουασιμόδου και του θετού του πατέρα, Αρχιερέα Κλοντ Φρολλό (μην ξεχνάμε ότι στη Γαλλία όλες οι λέξεις τονίζονται στη λήγουσα). Ο Φρολλό διχάζεται ανάμεσα στο καθήκον του προς την εκκλησία και τον πόθο του για την γυναίκα αυτή. Διατάζει, λοιπόν, τον Κουασιμόδο να την απαγάγει όμως, τον σταματάνε ο Φοίβος και οι φρουροί, σώζοντας την Εσμεράλδα. Την επόμενη μέρα, ο Κουασιμόδος καταδικάζεται σε μαστίγωμα και έκθεση σε κοινή θέα. Όταν ζητάει νερό, η Εσμεράλδα τον πλησιάζει και του προσφέρει νερό. Τον σώζει και εκείνος την ερωτεύεται. Αργότερα, η Εσμεράλδα κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Φοίβου, τον οποίον είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει ο Φρολλό από ζήλια όταν είδε τον λοχαγό να προσπαθεί να την σαγηνεύσει. Η Εσμεράλδα βασανίζεται και καταδικάζεται σε απαγχονισμό. Καθώς οδηγείται στην κρεμάλα, ο Κουασιμόδος, κρεμασμένος από τα σχοινιά μιας καμπάνας την παίρνει μαζί του στον καθεδρικό ζητώντας άσυλο. Ο Φρολλό, τότε, ειδοποιεί τον Γκρεγκουάρ ότι έχει αποφασιστεί από το συμβούλιο των αρχόντων να άρουν το άσυλο της Εσμεράλδας. Ο Κλοπέν, ο βασιλιάς των απατεώνων του Παρισιού, μαθαίνει τα νέα και ετοιμάζει επίθεση στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων για να σώσει την Εσμεράλδα. Όταν βλέπει το «στρατό» του Κλοπέν, ο Κουασιμόδος νομίζει πως έχουν έρθει να βλάψουν την Εσμεράλδα και τους απομακρύνει. Επίσης, νομίζει πως η φρουρά του βασιλιά έχει έρθει να την σώσει και προσπαθεί να τους βοηθήσει να την βρουν. Τελικά, η Εσμεράλδα σώζεται από τον Φρολλό και τον Γκρεγκουάρ. Όμως, μετά από ακόμα μία αποτυχημένη προσπάθεια να την κερδίσει, ο Φρολλό την προδίδει και την παραδίδει στους στρατιώτες και παρακολουθεί την εκτέλεσή της. Όταν ο Κουασιμόδος βλέπει τον Φρολλό να γελάει με τον θάνατο της Εσμεράλδας τον σπρώχνει στο κενό σκοτώνοντάς τον. Έπειτα, ο Κουασιμόδος πάει εκεί που έχουν πετάξει το πτώμα της Εσμεράλδας, μπαίνει μέσα και πεθαίνει από την πείνα.

Οι βασικοί χαρακτήρες του βιβλίου:

Κουασιμόδος: Ο κωδωνοκρούστης της Παναγίας των Παρισίων είναι ημίτυφλος και κουφός από τον ήχο των καμπανών. Εγκαταλειμμένος από τη μητέρα του ως βρέφος, υιοθετήθηκε από τον Κλοντ Φρολλό. Για τον Κουασιμόδο γνωρίζουμε ότι η ζωή του μέσα στον καθεδρικό και έχει μόνο δύο λόγους ύπαρξης: να χτυπάει τις καμπάνες και να αγαπά και να είναι αφοσιωμένος στον Φρολλό. Βγαίνει σπάνια εκτός του ναού καθώς ο κόσμος δεν τον αποδέχεται λόγω εμφάνισης. Γνωστές φορές που έχει βγει είναι όταν έλαβε μέρος στη Γιορτή των Τρελών -κατά την οποία ανακηρύχθηκε Βασιλιάς των Τρελών λόγω της «τέλειας» ασχήμιας του, όταν πήγε να απαγάγει την Εσμεράλδα, όταν πήγε να την σώσει, όταν πήγε να την παραδώσει στον Φοίβο αλλά και η τελευταία φορά που βγήκε για να πάει στον τάφο του. Αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια της ιστορίας ότι ο Κουασιμόδος είχε αφεθεί από τους Τσιγγάνους στη θέση της Εσμεράλδας η οποία είχε απαχθεί.

Εσμεράλδα: Μία όμορφη Τσιγγάνα χορεύτρια του δρόμου που συνήθως είναι ευγενική και συμπονετική. Είναι το επίκεντρο του ανθρώπινου δράματος στην ιστορία. Είναι στο επίκεντρο της κοινωνίας και υφίσταται την αλλαγή στη συμπεριφορά του κόσμου απέναντί της. Αρχικά, την αγαπούν σαν διασκεδάστρια και μετά τη μισούν ως μάγισσα. Την ερωτεύονται και ο Κουασιμόδος και ο Κλοντ Φρολλό αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Λοχαγό Φοίβο που πιστεύει ότι θα την προστατεύσει ενώ εκείνος θέλει να την αποπλανήσει. Είναι ο μόνος χαρακτήρας που δείχνει ευαισθησία απέναντι στον Κουασιμόδο. Τελικά, αποκαλύπτεται ότι δεν είναι Τσιγγάνα αλλά είχε απαχθεί και αντικατασταθεί με τον δύσμορφο Κουασιμόδο.

Κλοντ Φρολλό: Ο κύριος κακός του βιβλίου είναι ο Αρχιερέας της Παναγίας των Παρισίων. Η συμπεριφορά του και τα πειράματά του τον έχουν απομακρύνει από τον κόσμο του Παρισιού που τον θεωρεί μάγο. Έχοντας χάσει τους γονείς του σε νεαρή ηλικία, η μόνη του οικογένεια είναι ο Κουασιμόδος, τον οποίον νοιάζεται αληθινά, και ο κακομαθημένος μικρός του αδερφός ο Ζαν, τον οποίον προσπαθεί να βάλει στον ίσιο δρόμο. Η απόπειρα απαγωγής της Εσμεράλδας, λόγω του ασίγαστου πόθου του για εκείνη, καθώς και η απόπειρα δολοφονίας του Φοίβου οδηγούν στην εκτέλεση της Εσμεράλδας.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ταινία της Disney;

Αρχικά, έχουν τους ίδιους βασικούς χαρακτήρες. Έπειτα, και τα δύο έργα είναι τοποθετημένα στη ίδια εποχή και το βασικό δομικό συστατικό της πλοκής, ο πόθος του Φρολλό για την Εσμεράλδα, υπάρχει και στα δύο. Επίσης, αν και το τέλος της ταινίας είναι διαφορετικό, είναι εμπνευσμένο από μία όπερα την οποία έχει γράψει ο ίδιος ο Hugo. Οι διαφορές είναι πάμπολλες, φυσικά. Για αρχή, ο Φρολλό παρουσιάζεται, αντί για θύμα και υποχείριο των ίδιων του των αναγκών, ως ένας σκληρός άνδρας που έχει σκοτώσει την μητέρα του Κουασιμόδου και σιχαίνεται τον ίδιο. Επιπλέον, όπως όλες οι ταινίες της Disney άλλωστε, είναι κωμωδία αντί για το δράμα που είχε γράψει ο Hugo. Στην ταινία δε, ο Κουασιμόδος φαίνεται να έχει για φίλους του τρία Gargoyles της Παναγίας των Παρισίων με ονόματα… Victor, Hugo και Laverne (Λαβέρνα στην ελληνική μεταγλώττιση). Ούτε κουφός, ούτε ημίτυφλος είναι και μάλιστα γίνεται φίλος με την Εσμεράλδα. Το τέλος είναι ευτυχισμένο (μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για παιδική ταινία, αν και η Disney ποτέ δεν έβγαζε ταινίες μόνο για τα παιδιά) παρόλο που ο Φρολλό (ναι, έχετε συνηθίσει την ταινία όπου είναι Φρόλλο) πεθαίνει στο τέλος. Τέλος, ο Φοίβος στην ταινία δεν είναι playboy αλλά ένας τίμιος λοχαγός που όντως θέλει να προστατεύσει την Εσμεράλδα. Το κακό με την ταινία; ΕΧΕΙ SEQUEL.