H ιστοσελίδα της Square Enix αλλά και η αντίστοιχη ιστοσελίδα της tri-Ace δημοσίευσαν το τελευταίο trailer για το RPG Star Ocean 5: Integrity and Faithlessness  την Τρίτη. Το trailer παρουσιάζει τους χαρακτήρες του παιχνιδιού και μπορούμε να ακούσουμε και το theme song “Astra Nova” από τους androp.

Το παιχνίδι αρχικά θα κυκλοφορούσε στις 25 Φεβρουαρίου, αλλά τέθηκε σε αναμονή από την εταιρεία ως τις 31 Μαρτίου με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητά του. Θα κυκλοφορήσει στο PS3 και στο PS4 στην Ιαπωνία ενώ η έκδοσή του για PS4 στην Ευρώπη και στην Βόρειο Αμερική θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016. Η εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει δήλωση που να αφορά κάποια σχετική δυτική έκδοσή του στο PS3.

Το νέο παιχνίδι έχει αρκετές νέες δυνατότητες.

Μία από τις καινούριες προσθήκες είναι το dash. Αυτό σας επιτρέπει να περπατήσετε στο field με ταχύτητα x1.3.

Όσο για τις μάχες, η προσθήκη του «steps» σας δίνει μια αόριστη ενέργεια/ επιλογή που σας επιτρέπει επίσης να κρατήσετε μια απόσταση από τους εχθρούς σας για να προσθέσετε περισσότερα στρατηγικά στοιχεία στις μάχες.

Η ταχύτητα της αλλαγής χαρακτήρων που ελέγχεται έχει επίσης αυξηθεί με την αφαίρεση του δείκτη αλλαγής χαρακτήρα. Αυτό έχει αυξήσει συνολικά το ρυθμό της μάχης.

Τώρα επίσης έχετε την επιλογή να αλλάξετε το background music κάθε μάχης κατά την έναρξή της. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί. Μια άλλη νέα επιλογή σας επιτρέπει κατά την έναρξη καινούρια μάχης να επιλέξετε να ξεκινήσετε με το χαρακτήρα με τον οποίο παίξατε στο τέλος της προηγούμενης μάχης.

Η Square Enix παρουσιάζει το παιχνίδι ως εξής:

Το STAR OCEAN, το επικό scifi saga RPG που μεταφέρει τους παίκτες έως τα αστέρια και πέρα από αυτά, κάνει τη θριαμβευτική επιστροφή του με τον επικείμενο πέμπτο τίτλο. Ο τίτλος έχει δημιουργεί από την tri-Ace, το διάσημο στούντιο πίσω από κάθε μία από τις προηγούμενες διαδοχικών εκδόσεις, με τα σχέδια των χαρακτήρων να έχουν δημιουργηθεί από το χέρι του akiman (Akira Yasuda).


Σε αυτό το σημείο στην ιστορία, μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου παιχνιδιού στη σειρά, η Πανγαλαξιακή Ομοσπονδία πλησιάζει την εκπλήρωση της αποστολής της: ειρήνη και τάξη σε όλο το γαλαξία. Ωστόσο, συγκρούσεις αρχίζουν να εμφανίζονται για άλλη μια φορά στον πλανήτη της
Faykreed. 6.000 έτη φωτός από τη Γη, μια νέα ιστορία αρχίζει και ξετυλίγεται στον ωκεανό των άστρων.

Τα παιχνίδια Star Ocean είναι γνωστά για τα real-time battle engines του, και για το γεγονός ότι είναι ένα από τα πρώτα του συγκεκριμένου είδους του που έχουν εκδοθεί σε κονσόλες. Οι μάχες λαμβάνουν χώρα σε μια ξεχωριστή οθόνη, αλλά όλοι οι χαρακτήρες (αντί να περιμένουν σε ένα σημείο και να δέχονται ζημιά) μπορούν να κινηθούν σε τρεις διαστάσεις, να αποφεύγουν και να κυνηγάνε τους εχθρούς, και να ρίχνει τα spells τους και να παρατάσσουν τα units τους ακόμη και υπό την επίθεση αντιπάλων.

Στα παλαιότερα παιχνίδια, οι μάγοι είχαν ξόρκια, ενώ οι fighters είχαν ειδικές σωματικές επιθέσεις που ονομάζονται «Killer Moves». Και οι δύο μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα skills εφόσον έφταναν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δυσκολίας (ή μέσα από συγκεκριμένα items ή sidequests) και κοστίζαν HP ή MP όταν πραγματοποιούταν χρήση τους. Στο Star Ocean: Till the End of Time, δηλαδή το τέταρτο παιχνίδι της σειράς, όλοι οι χαρακτήρες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν ξόρκια και ικανότητες μάχης.

Η σειρά είναι επίσης γνωστή για το γεγονός ότι είναι από τα πρώτα RPGs που επιτρέπουν στους παίκτες να αλλάξουν την έκβαση της ιστορίας μέσα από τις δράσεις του παίκτη τους και τις επιλογές διαλόγου που τους δίνονται, κάτι που θυμίζει dating sim. Το σύστημα όντως είναι εμπνευσμένο από τον συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών. Το αρχικό Star Ocean, που δημοσιεύτηκε από την Enix το 1996, εισήγαγε το συγκεκριμένο σύστημα. Οι σχέσεις του πρωταγωνιστή με τους άλλους χαρακτήρες επηρεάζονται από τις επιλογές του παίκτη, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει και την ιστορία, οδηγώντας σε διαφορετικά μονοπάτια και πολλαπλές διαφορετικές καταλήξεις. Αυτό επεκτάθηκε στη συνέχειά του το 1999, στο Star Ocean: The Second Story, το οποίο είχε 86 διαφορετικά endings, θέτοντας ένα σημείο αναφοράς στον αριθμό διαφορετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να είναι δυνατό ένα video game να δώσει. Το σύστημα αυτό του Star Ocean επηρέασε όχι μόνο την ιστορία, αλλά και το gameplay, καθώς οι σχέσεις που αναπτύσουν επηρεάζουν και τον τρόπο που οι χαρακτήρες συμπεριφέρονται ο ένας προς τον άλλο σε μία μάχη.

Οι χαρακτήρες του Star Ocean 5 αλλά και οι voice actors τους είναι οι παρακάτω.

Kaito Ishikawa as Fidel Camuze
Nao Tōyama as Miki Sauvester

Yūichi Nakamura as Victor Orkvil

Aya Endo as Fiore Burnelli

Junichi Suwabe as Emmerson

Ayumi Fujimura as Anne

Yui Ogura as Relia

Tomoe Hanba as Welch Vineyard

Hiroshi Tsuchida as Gunter

Hana Takeda as Hana

Tokuyoshi Kawashima as Daks