Το Cosplay σιγά σιγά γίνεται ένα μεγάλο κομμάτι στην καθημερινότητα μας καθώς όλο και περισσότερα άτομα ασχολούνται με το χώρο ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά.

Όλα αυτά όμως δεν ξεκίνησαν από το πουθενά.Υπάρχουν άτομα που δίνουν τα πάντα με σκοπό να βοηθήσουν το κομμάτι αυτό και να δείξουν σε όλους ότι το cosplay μόνο καλό μπορεί να σου προσφέρει.

Πλέον 10 χρόνια πέρασαν από όταν το cosplay εμφανίστηκε στην Ελλάδα και σήμερα σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσετε κάποια από τα άτομα που βοήθησαν και βοηθάνε ακόμα χωρίς κάποιο κέρδος δημιουργώντας και την επίσημη σελίδα του Ελληνικού Cosplay – Cosplayers//GR που κλείνει 1 χρόνο λειτουργίας.

Ας γνωρίσουμε τους Δημήτρη – Μαρία – Παναγιώτη – Γιάννη , διαχειριστές του Cosplayers GR.

 

 

01) Πείτε μας λίγα λόγια για σας.

– ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Το όνομά μου είναι Δημήτρης, είμαι 27 ετών και μένω στην Αθήνα. Δεν μου αρέσει να κάνω αυτοκριτική, αλλά όσοι με ξέρουν θα με περιέγραφαν ως ένα καλό παιδί και ενθουσιώδη. Θα τολμούσα να πω ότι είμαι ένας μανιακός Cosplayer ( με 20 Cosplays μέχρι στιγμής ) και φωτογράφος ( με 700+ Cosplays φωτογραφισθέντα από Ελλάδα και εξωτερικό ). Το ψευδώνυμό μου στο χώρο είναι Albert-WeskerGR και μπορείτε να δείτε περισσότερα από την δουλειά μου στην σελίδα Dimitris Papadopoulos Photography ( www.facebook.com/dimitrispapadopoulosofficial ).

– MΑΡΙΑ: Ονομάζομαι Μαρία είμαι 21 ετών, μένω στην Αθήνα και σπουδάζω 3D Animation. Έχω τελειώσει γραφιστική και μου αρέσει να ασχολούμαι με τη φωτογράφιση Cosplay, η οποία πιστεύω με βοηθάει στο να έχω ένα πορτοφόλιο στην επεξεργασία φωτογραφίας καθώς και στη τέχνη του Φωτογράφου και πιο συγκεκριμένα στο Cosplay. Είμαι επίσης Cosplayer με συνολικά 51 Cosplays στο ενεργητικό μου. Αυτό μου δίνει χρώμα στη ζωή και με κάνει πιο χαρούμενη, εφόσον έρχομαι κοντά στους αγαπημένους μου χαρακτήρες υποδύοντας τους. Μου αρέσει επίσης να μαζεύω φιγούρες, plushies κλπ. Επίσης μου αρέσει να παίζω ηλεκτρονικά παιχνίδια, να σχεδιάζω κυρίως σε στυλ anime και cartoons και να φτιάχνω λούτρινα. Μου αρέσει να περνάω χρόνο με τους φίλους μου και το αγόρι μου και να έχω όμορφες αναμνήσεις μεγαλώνοντας. Έχω φωτογραφήσει πάνω από 1000 Cosplays σε Ελλάδα και εξωτερικό και μπορείτε να δείτε περισσότερα από την δουλειά μου στην σελίδα Mary Chan Cosplay & Photography ( www.facebook.com/MaryChanCosplayAndPhotography ).

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Είμαι ο Παναγιώτης, 32 ετών νέος και μένω Κατερίνη και όχι Θεσσαλονίκη όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Δραστηριοποιούμαι υπό το ψευδώνυμο Cassiel σε διάφορους τομείς και πλέον σχεδόν αποκλειστικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με Cosplay. Είμαι ο τελειομανής εργασιομανής τύπος που θα τρέξει για σένα ακόμα και σε άλλη πόλη ακόμα και αν εσύ τον έχεις γραμμένο, επειδή βλέπει την μεγάλη εικόνα που εσύ δεν βλέπεις και δουλεύει για κάτι μεγαλύτερο σε όποιον τομέα και να ασχολείται. Αυτό με κάνει βαρετό θα έλεγα γιατί δεν καλοπιάνω κανέναν και ούτε είμαι fan της σπατάλης χρόνου, καθώς αν δεν είμαι παραγωγικός δεν βρίσκω νόημα σε ότι κάνω. Φυσικά το έχω παράπονο που εδώ και χρόνια λόγω αυτών δεν έχω προλάβει να παίξω κανένα νέο ηλεκτρονικό παιχνίδι ή να δω σχεδόν κανένα νέο anime και μόνο τα συλλέγω. Έχω φωτογραφήσει πάνω από 4300 Cosplays εντός και εκτός χώρας και μπορείτε να βρείτε την πιο σοβαρή δουλειά μου στην σελίδα Cassiel Cosplay Photography ( www.facebook.com/CassielCosplayPhotography ) και όχι μόνο.

– ΓΙΑΝΝΗΣ: Ονομάζομαι Γιάννης και τα τελευταία χρόνια μένω στη Θεσσαλονίκη έχοντας μεγαλώσει στην Κατερίνη. Είμαι μαθηματικός, κάτι που εκδηλώνω συνεχεία στην καθημερινότητα μου αφού προσπαθώ να σκάφτομαι τα πάντα με τη λογική και τις πιθανότητες, και αρκετά κοινωνικό άτομο το όποιο θα έκανε τα πάντα για τους φίλους του. Τα κυρία ενδιαφέροντα μου είναι οι πολεμικές τέχνες, η Formula1, οι γνώσεις επί διαφόρων επιστημονικών θεμάτων όπως η αστρονομία, και φυσικά τα anime και τα cosplay.

(Η Ομάδα)

1) Team

 

02) Πότε και πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με την φωτογράφηση και το Cosplay και γιατί;

– ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Δεν ξέρω γιατί, αλλά ήθελα να γίνω ο αγαπημένος μου χαρακτήρας, έστω για μερικές ώρες. Το 2007 ανακάλυψα τυχαία ότι υπάρχει ολόκληρη τέχνη πάνω στην υπόδηση ενός χαρακτήρα, με το όνομα Cosplay. Ωστόσο, ξεκίνησα να ασχολούμαι ουσιαστικά με το Cosplay από το 2011, όπου συγκεκριμένα εκτέλεσα την πρώτη μου αναπαράσταση (έστω και πρόχειρα) στις 25 Νοεμβρίου 2011. Από τις 2 Απριλίου 2013 είμαι ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας Cosplay. Η τέχνη της φωτογραφίας πάντα μου άρεσε, αλλά ξεκίνησα να ασχολούμαι περισσότερο από τις 22 Φεβρουαρίου 2014, όπου κάλυψα μια σχετική εκδήλωση Cosplay με τίτλο «House of Masks», διοργανωμένη από την ομάδα Kawaii Gentleman Fox. Επίσης, παρουσίασα τον εαυτό μου δημόσια με κάποιο Cosplay.

– MΑΡΙΑ: Από πάντα η φωτογραφία μου κινούσε το ενδιαφέρον. Ξεκίνησα εθελοντικά να καλύπτω τις σχετικές εκδηλώσεις του χώρου το Φεβρουάριο του 2014 για το αρχείο του Cosplayers//GR. Αργότερα έγινα μέλος της ομάδας, και ξεκίνησα επίσης να κάνω προσωπικές φωτογραφίσεις Cosplay κάτι που ακόμα κάνω δηλαδή. Μου αρέσει η φωτογραφία όσο αφορά το κομμάτι του Cosplay, παλεύω να κάνω όσο πιο τέλεια δουλειά γίνεται με τα μέσα που διαθέτω ανά πάσα στιγμή και να φέρω τον εικονιζόμενο/η όσο πιο κοντά στο χαρακτήρα μπορώ. Σαν Cosplayer είχα κάνει πριν 7 χρόνια το πρώτο μου Cosplay τις απόκριες. Αυτό ήταν ο Orochimaru από το anime Naruto. Το Cosplay το αγαπάω και θέλω να κάνω πολλά cosplay απο Cartoons, Anime και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Μπήκα στον χώρο πηγαίνοντας στο 3ο Anime / Cosplay Party της Θεσσαλονίκης, μέσα 2008 ( 5 μήνες μετά την επίσημη έναρξη του χώρου στην πόλη ). 2 πάρτι μετά είπα να δοκιμάσω να κάνω επίσης Cosplay, επηρεασμένος από τους γύρω μου. 3 χρόνια μετά, 19 Cosplays αργότερα, με πολλές νίκες σε διαγωνισμούς εκδηλώσεων και από τους καλύτερους της περιόδου τότε στην χώρα, αποφασίζω να σταματήσω προσωρινά ( το προσωρινά ακόμα κρατάει ως σήμερα ) και να επικεντρωθώ στην φωτογράφηση Cosplay την οποία είχα ξεκινήσει περιστασιακά από το 2009. Δεν μπορώ να μην είμαι παραγωγικός και εφόσον δεν είχα πλέον τα χρήματα και τον χρόνο για να κάνω υπερπαραγωγές ( και ακόμα δεν έχω ) ήθελα να προσφέρω στον χώρο και στον κόσμο πιο άμεσα και αποτελεσματικά με αυτό τον τρόπο. Δεν έγινα σε μια μέρα φωτογράφος και ο εξοπλισμός πάντα περιόριζε τις δυνατότητες μου ( και ακόμα το κάνει ) μαζί με την πίεση χρόνου, αλλά νομίζω είμαι σε πολύ καλό επίπεδο όταν κάνω σοβαρή δουλειά εδώ και χρόνια, πράγμα που δεν μου αρκεί όμως. Δεν με ενδιαφέρει κανένα άλλο θέμα φωτογράφησης πέρα από Cosplays ( και τις σχετικές εκδηλώσεις για το καλό του χώρου ), οπότε δεν αυτοαποκαλούμε “φωτογράφος” με την γνωστή έννοια.

– ΓΙΑΝΝΗΣ: Ανέκαθεν μου άρεσε να φωτογραφίζω όμορφες και εντυπωσιακές στιγμές με τους φίλους μου και όχι μόνο – σπάνια με βλέπει κανείς να κυκλοφορώ χωρίς το τσαντάκι της ψηφιακής μου παραμάσχαλα. Έτσι όταν βρέθηκα στο πρώτο επίσημο Cosplay Event της Θεσσαλονίκης το 2007, ήταν φυσικό για μένα να ζητήσω και να φωτογραφίζω όποιον Cosplayer έβλεπα. Η συνήθεια αυτή έχει συνεχιστεί μέχρι σήμερα αδιάκοπα εφόσον δεν έχασα ποτέ ούτε ένα Anime Cosplay Party της Θεσσαλονίκης, η όποια βεβαία έχει εξελιχτεί υπέρμετρα από τότε εφόσον σχεδόν 8 χρόνια οργανώνουμε φωτογραφήσεις με το Cosplayers//GR και πρόσφατα ξεκίνησα να ανεβάζω τις αντίστοιχες φωτογραφίες στη σελίδα μου Adventurer Photography ( www.facebook.com/profile.php?id=292803117593617 ).

(Adventurer Cosplay)

38ο Pre-'Cosplay Party' Photoshooting

38ο Pre-‘Cosplay Party’ Photoshooting

 

03) Σήμερα το Cosplayers//GR κλείνει τον 1 χρόνο λειτουργίας υπό την παρούσα ονομασία του. Πείτε μας λίγα λόγια για το Cosplayers//GR και τι είναι αυτό που κάνετε.

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Το Cosplayers//GR αποτελεί το μοναδικό μεγάλο μη κερδοσκοπικό  ουδέτερο και ανεξάρτητο δίκτυο της ελληνικής κοινότητας Cosplay, αφιερωμένο στην -πλήρη- ενημέρωση, κάλυψη, καταγραφή και προώθηση όλων των Cosplayers, των εκδηλώσεων Cosplay και οτιδήποτε σχετίζεται με Cosplay στην Ελλάδα.

Το Cosplayers//GR ξεκίνησε σαν ένα μεγάλο πολυετές όραμα το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ( λόγω έλλειψης χρόνου ), το οποίο θα αποτελούσε το επίκεντρο εξέλιξης και διάδοσης του ελληνικού Cosplay σε μια περίοδο όπου δεν υπήρχε κάποιο επίκεντρο για τον ενδιαφερόμενο πέρα από τα 2-3 προφίλ των φωτογράφων του χώρου. Ούτε σήμερα υπάρχει πέρα από το δίκτυο μας. Το ατομικό έργο ορισμένων μελών της ομάδας μας, τωρινά και μη, ξεκινά παράλληλα σχεδόν από την αρχή της ιστορίας του ελληνικού Cosplay, το 2007. Το 2009, με την συνεργασία των λίγων υπαρκτών φωτογράφων του χώρου και Cosplayers της χώρας ξεκίνησα την πλήρη καταγραφή όλων των ελληνικών εκδηλώσεων και Cosplays ( πιάνοντας το από την αρχή του, το 2006, φυσικά ), κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα και που μελλοντικά θα αποτελέσει την γιγάντια 100% πλήρη βάση δεδομένων του ελληνικού Cosplay στην ιστοσελίδα μας, πέρα από άλλα πολλά που θα περιλαμβάνει.

Το 2011 έπειτα δημιουργήθηκε το Facebook Group και το Κανάλι Youtube, με το 1o να αποτελεί την ελληνική κοινότητα Cosplay και μόνη πηγή πλήρης και αντικειμενικής ενημέρωσης γι’αυτό, ενώ το 2ο το μεγάλο αρχείο ελληνικών βίντεο Cosplay. Τα μέσα του δικτύου μας συμπληρώθηκαν πέρυσι με την σελίδα Facebook, Twitter και την ακόμα υπό δημιουργία ιστοσελίδα μας.

Αυτή την στιγμή εκτός τον τομέα του ελληνικού Cosplay όπου όπως είναι αναμενόμενο τα μέσα του δικτύου μας είναι πρώτα με διαφορά, όσο αφορά τον ευρύτερο τομέα των anime, η σελίδα FΒ είναι ήδη στην 19η θέση, το FB group στην 3η θέση, το Twitter στην 2η θέση, όπως και το κανάλι μας στο Youtube επίσης στην 2η θέση, το οποίο σε ποσότητα υλικού αποτελεί και το 2ο μεγαλύτερο κανάλι Cosplay στον κόσμο.

Πριν ανοίξει η ιστοσελίδα μας και εφόσον το επιτρέψει επιτέλους ο χρόνος θα συμπληρωθεί το πλήρες αρχείο κάλυψης εκδηλώσεων του χώρου στην σελίδα μας στο Facebook, με την συμβολή και άλλων φωτογράφων του χώρου εκτός ομάδας. Το ελληνικό αρχείο βίντεο Cosplay στο Youtube πάντα ήταν και θα είναι πλήρες, ακόμα και με εξωτερικούς συνδέσμους όπου χρειάζεται. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πλήρη ενημέρωσης του κόσμου μέσω της σελίδα Facebook και Group του δικτύου μας και την παροχή μιας μοναδικής κοινότητας αλληλοϋποστήριξης, βοήθειας και συζήτησης στο Group, παρέχουν στο ελληνικό Cosplay κάτι που προσωπικά δεν έχω συναντήσει σε τέτοιο συλλογικό ενιαίο επίπεδο και με τόσο μικρό πυρήνα ατόμων πουθενά στο εξωτερικό.

Αν βάλουμε σε όλα αυτά την διοργάνωση 67 Μαζικών Εξωτερικών Φωτογραφήσεων ( ο 2ος μακροβιότερος θεσμός Cosplay στην χώρα ), την μαζική προώθηση όλων των εκδηλώσεων Cosplay με άπειρες ατομικές προσκλήσεις, δεκάδες μαζικές κοινοποιήσεις αυτών, μόνιμη προβολή τους στα μέσα μας, απόλυτη κάλυψη σχεδόν όλων με εκατοντάδες / χιλιάδες φώτο και πολύωρα πολλαπλά βίντεο ( με την μεγαλύτερη απήχηση υλικού από οποιονδήποτε με μεγάλη διαφορά να τονίσω ) και γενικά το γεγονός ότι τα μέλη μας έχουν βγάλει περίπου το 70% των εκδηλώσεων Cosplays και ελληνικών Cosplays οι ίδιοι, τότε καταλαβαίνει οποιοσδήποτε ότι όσο αφορά την προσφορά μας στο ελληνικό Cosplay και πάσης φύσης εμπλεκόμενο με αυτό, το έχουμε τερματίσει προ πολλού το θέμα. Και ακόμα δεν τελειώσαμε καν όπως ανέφερα πριν.

(Adventurer Shoots)

Adventurer ( Shoots 1 )

 

04) Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στον χώρο σαν άτομα και σαν ομάδα;

– ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Προσωπικά θέλω να ολοκληρώσω όσο πιο σύντομα γίνεται όλα τα Cosplays που έχω στην λίστα επιθυμίας μου από το 2011. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να σταματήσω να προσθέτω νέα! Επίσης, σκέφτομαι να λάβω μέρος σε κάποιο διαγωνισμό για πρώτη φορά, κυρίως για την εμπειρία και φυσικά την διασκέδαση.

– MΑΡΙΑ: Θα ήθελα να κάνω ακόμα περισσότερα cosplay και να βγάλω και άλλες φωτογραφίσεις. Θέλω να καλυτερέψω και στους 2 τομείς και αυτό παλεύω να κάνω σε πολλούς παράγοντες εναντίον μου. Θα ήθελα να κάνω την ομάδα μας όσο πιο γνωστή γίνεται και όσο πιο πλήρης από υλικό μπορεί να γίνει.

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Προσωπικά θέλω να τερματίσω εντελώς το θέμα φωτογραφικού εξοπλισμού με ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά και να βελτιώσω ακόμα λίγο το editing μου. Έπειτα αργότερα θα ήθελαν να ξαναπιάσω το Cosplay και να δημιουργήσω τις υπερπαραγωγές που θέλω χρόνια τώρα αλλά και να κάνω πολλά Cosplay ντουέτα με την Μαρία, όπως και πολλαπλές φωτογραφήσεις ο ένας τον άλλο και μαζί για το απόλυτο αποτέλεσμα. Αλλά πάνω απ’όλα πρώτα θέλω να τελειώσω με το editing του γιγάντιου backlog υλικού που έχω αφημένο και περιμένει δεκάδες κόσμος ως και χρόνια ολόκληρα να δει από μένα.

Σχετικά με το Cosplayers//GR, χωρίς να θέλω να αποκαλύψω κάτι, στα πλάνα μας βρίσκονται πολλά καινοτομικά πράγματα για τον χώρο του ελληνικού Cosplay, πράγματα που κανείς άλλος δεν είναι σε θέση να παρέχει και παράγει λόγω έλλειψης σχετικών γνώσεων του χώρου και βάσεων δεδομένων οπτικοακουστικού υλικού και στοιχείων. Πράγματα που δεν έχουμε δει ούτε στο εξωτερικό και μερικά από αυτά περιλαμβάνουν και το εξωτερικό. Αλλά όλα στην ώρα τους και αναλόγως με το πόσο το επιτρέπει ο χρόνος στην πορεία. Η ουσία είναι μία. Σε αντίθεση με την συνηθισμένη ελληνική νοοτροπία we are here to stay. Άλλωστε σχεδόν 10 χρόνια αυτό κάνουμε ατομικά κάποιοι, ενώ άλλοι έρχονται και φεύγουν μόνιμα.

– ΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο με ατομικές φωτογραφήσεις, ειδικά από αγαπημένους μου χαρακτήρες – ήδη έχουμε κάποια σχέδια με τη γνωστή Cosplayer Lethiel τα οποία θα αποκαλυφθούν εν καιρώ. Το μεγαλύτερο όνειρο μου είναι να κάνω μέσα στο ( κάθε; ) καλοκαίρι τουλάχιστον μια ατομική φωτογράφηση με Cosplayers από παιχνίδια ξύλου όπως Tekken, Street Fighter κτλ. Έχω ήδη μιλήσει με μερικούς ενδιαφερομένους και ευελπιστώ να βρω και περισσότερους

(Adventurer Shoots)

Adventurer ( Shoots 2 )

05) Πείτε μας την άποψη σας για το Cosplay στην Ελλάδα.

– ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Το Cosplay στην Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς επίσης με την σωστή πληροφόρηση και προώθηση την οποία παρέχουμε μόνο εμείς με αυτό τον τρόπο, όλο και περισσότεροι νέοι ενδιαφέρονται.

– MΑΡΙΑ: Το Cosplay στην Ελλάδα συμπληρώνει σήμερα 10 χρόνια και γίνεται όλο και πιο γνωστό όσο περνάει ο καιρός. Θεωρώ ότι με το καιρό η ποιότητα του όσο αφορά κουστούμια και κατασκευές γίνετε ολοένα και πιο άριστη. Είναι λίγα τα άτομα που ασχολούνται με αυτό αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας με αποτέλεσμα δυστυχώς άτομα εκτός χώρου ακόμα και σήμερα να μας περνάνε για καρναβάλια, αλλά το σημαντικό είναι ότι συνεχίζει να εξαπλώνεται.

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: 10 χρόνια, 390+ εκδηλώσεις, 6900+ Cosplays, τι άλλο χρειάζεται να πω. Το να πει κανείς ότι ακόμα είναι στην αρχή του και τώρα ξεκινάει να γίνεται γνωστό είναι απλά δήλωση αμάθειας και παραπληροφόρησης. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους και δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να γνωρίζει ο κάθε άσχετος μεσήλικας και πάνω εκτός χώρου τι είναι το Cosplay για να θεωρηθεί ότι έχει διαδοθεί, παρά μόνο η νεολαία και οι νεότερες ηλικίες που εκεί νομίζω παραείναι γνωστό εδώ και χρόνια. Το να συγκριθεί το μέγεθος του με ανάλογα μεγέθη εκδηλώσεων εξωτερικού είναι ανούσιο και έχει μόνο λογική όταν γίνεται αναλογικά με το μέγεθος της χώρας μας όπου προφανώς υστερούμε πληθυσμιακά όπως και από άποψη οικονομικών συνθηκών.

– ΓΙΑΝΝΗΣ: Το Cosplay στην Ελλάδα είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο σε σχέση με το εξωτερικό, αλλά τουλάχιστον έχει υπάρξει ραγδαία πρόοδος τα τελευταία χρόνια και πλέον υπάρχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση, μεγαλύτερα Conventions, και μέχρι και διαγωνισμοί με σημαντικά έπαθλα, κάτι που δε θα φανταζόμουν ποτέ όταν πρωτοξεκίνησαν. Επίσης είναι πολύ αισιόδοξο το ότι βλέπουμε όλο και περισσότερους Cosplayers που προσθέτουν το κάτι παραπάνω στη δουλεία τους και παράγουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

(Cassiel Cosplay)

Cassiel ( My Cosplays )

06) Πείτε μας την άποψη σας για τους Έλληνες Cosplayers;

– ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Οι Cosplayers στην Ελλάδα με κάνουν να νιώθω χαρούμενο καθώς παρακολουθώ τον ζήλο και τον ενθουσιασμό που τους διακατέχει. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απίστευτα δημιουργικοί και με την βοήθεια όλων μας ( είτε συμβουλευτικά, είτε πρακτικά ) καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους: Να υποδυθούν τον αγαπημένο τους χαρακτήρα.

– MΑΡΙΑ: Η γνώμη μου για τους Έλληνες Cosplayers είναι η ίδια για όλους τους Cosplayers παγκοσμίως, δηλαδή ότι όλοι έχουμε κάτι κοινό το οποίο αγαπάμε. Πιστεύω πως οι Έλληνες Cosplayers είμαστε αυτοί που οφείλουμε να αναδείξουμε την ποιότητα του Cosplay στη χώρα μας και όπως ανέφερα ολοένα γινόμαστε καλύτεροι.

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Ποιοτικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το εξωτερικό πλέον. Έχοντας πάει σε 4 Conventions του εξωτερικού, ανάμεσα τους και το μεγαλύτερο στον κόσμο τότε, δεν υπάρχει διαφορά πλέον παρά μόνο στους αριθμούς και στο γεγονός ότι προβάλλονται έξω μόνο τα καλύτερα, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε η λάθος εντύπωση ότι είναι όλα υπερπαραγωγές έξω. Δεν είναι. Απλά είναι περισσότερα.

– ΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι αδύνατο να αναφερθεί μια άποψη που να καλύπτει όλους τους Cosplayers εφόσον ο κάθε ένας είναι διαφορετικός. Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών με τους οποίους έχω μιλήσει είναι ανοιχτά, ζεστά και δημιουργικά άτομα, Και φυσικά ανάμεσα τους υπάρχουν αυτοί που έχουν κάνει τόσο καλή δουλεία που μας έχουν αναδείξει και στο εξωτερικό, όπως η Hikari, η Lorian και ο Thanatos.

(Cassiel Shoots)

Cassiel ( Shoots 1 )

07) Το ελληνικό Cosplay συμπληρώνει σήμερα 10 χρόνια. Πείτε μας κάποια πράγματα γι’αυτό.

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Αν και υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις ατόμων που ντύθηκαν με Cosplay νωρίτερα, το ελληνικό Cosplay ξεκίνησε επίσημα 26 Φεβρουαρίου 2006 με το 1ο αποκριάτικο Cosplay Meeting στην πλατεία Συντάγματος Αθήνα, το οποίο επαναλήφθηκε ένα χρόνο αργότερα και έπειτα γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο κατά την περίοδο των αποκριών από διαφορετικά άτομα κάθε φορά. Κατά την χρονική περίοδο του 2ου εμφανίστηκαν και τα πρώτα Cosplays στην Θεσσαλονίκη, παρόλο που το 1ο πάρτι που έμελε να γίνει τότε ακυρώθηκε τελικά και έγινε 10 μήνες μετά, τέλος του 2007. Από εκεί και πέρα σταδιακά το Cosplay εξαπλώθηκε σε 13 πόλεις, αν και πλέον έχει περιοριστεί ξανά μόνο σε 3. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν όπως αναφέρθηκε 390+ εκδηλώσεις με συνολικά 6900+ Cosplays, με αναλογία περίπου το 63% αυτών στην Αθήνα 30% στην Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο 7% οι άλλες πόλεις. Σε αντίθεση με τον εξωτερικό όπου όλα ξεκινούσαν συνήθως με Conventions, στην Ελλάδα έγινε διαφορετικά όπως είδαμε, καθώς ο συνηθισμένος τύπος εκδηλώσεων εδώ ήταν και είναι τα Anime / Japan / Cosplay Parties. Σταδιακά εμφανίστηκαν ένα ένα και τα Conventions τα οποία συσχετίστηκαν επίσης με τον χώρο του Cosplay και τα οποία αυξήθηκαν πέρυσι όντας πλέον 8 αποτελώντας πάντα τον μεγαλύτερο πόλο έλξης Cosplays. Ο τρίτος βασικότερος τύπος εκδηλώσεων που υφίσταται, ο οποίος οφείλεται πρωτίστως σε εμάς, είναι οι μαζικές εξωτερικές φωτογραφήσεις πριν από κάθε πάρτι, τις οποίες κάναμε θεσμό στην Θεσσαλονίκη με σχεδόν 8 χρόνια διάρκεια πλέον. Φυσικά υπήρξαν και ορισμένες ανεξάρτητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είτε από εμάς είτε από άλλους. Τέλος, όπως είναι λογικό όσοι φωτογράφοι ασχολούμαστε με τον χώρο επιτελούμε παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια και προσωπικές φωτογραφήσεις Cosplay με κάθε ενδιαφερόμενο, με σκοπό καλύτερο αποτέλεσμα.

(Cassiel Shoots)

Cassiel ( Shoots 2 )

 

08) Πως βλέπετε να εξελίσσεται μελλοντικά το Ελληνικό Cosplay;

– ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, θεωρώ ότι το Cosplay στην Ελλάδα θα εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο και αυτό με ικανοποιεί ιδιαιτέρως.

– MΑΡΙΑ: Βλέπω πως το Cosplay στην Ελλάδα αποκτάει απήχηση και σε επιπλέον τομείς. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί αλλά θα ήθελα να γίνει κατανοητό ότι οι Cosplayers κάνουμε αυτό που αγαπάμε, ξοδεύοντας χρήματα και χρόνο, οπότε θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και όχι μίσος, κυρίως εκ μέρους του κοινού. Φυσικά θα ήθελα να γίνει ανάλογος χαμός όπως στο εξωτερικό σε Conventions από άποψη κόσμου, καλεσμένων, διαγωνισμών κλπ, δηλαδή να φτάσουμε ένα υψηλότερο διοργανωτικό επίπεδο. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο πιστεύω.

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Αντικειμενικά μιλώντας είναι μια διφορούμενη κατάσταση. Αυτή την στιγμή από τις 13 πόλεις που ασχολήθηκαν ποτέ με Cosplay στην χώρα, ασχολούνται μόνο οι 3. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται κλασσικά στο ζενίθ της με ως και άνω των 500 ατόμων κοινό σε πάρτι και πολλαπλές χιλιάδες στα Cons. Χιλιάδες, όσα δηλαδή και στα Cons της Αθήνας, αλλά όχι δυστυχώς και στα λίγα πάρτι που απομένουν εκεί, όπου δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη από το κοινό που υπήρχε ας πούμε πριν 3-4 χρόνια, οπότε και άρχισε η αριθμητική πτώση αυτών λόγο κορεσμού. Το να δεις 100 άτομα κοινό εκτός Convention σε σχετική εκδήλωση στην Αθήνα αποτελεί πλέον έκπληξη και η μπάλα παίρνει αντίστοιχα και τα Cosplays τα οποία είναι πολύ περιορισμένα αριθμητικά σε αυτά και τα οποία συγκεντρώνονται αντιθέτως πλέον μόνο στα 3 μεγαλύτερα Conventions της Αθήνας σε μεγάλους αριθμούς. Υπάρχει που και που καμιά εξαίρεση στον κανόνα, αλλά τίποτα μόνιμο όπως στην Θεσσαλονίκη. Προσωπικά δεν θεωρώ την αποκλειστική επικέντρωση στα Conventions υγείες κατάσταση για τον χώρο. Αλλά ακόμα χειρότερο θεωρώ όπως απέδειξε η ιστορία τον κορεσμό λόγω πολλών πάρτι. Παν μέτρων άριστον που λένε και αν και δεν αυξάνεται αντικειμενικά ο αριθμός των ενεργών Cosplayers & Cosplays πλέον ανά χρόνο όπως κάποτε, οι εκδηλώσεις από την άλλη βελτιώνονται και προσελκύουν πολύ κοινό εκτός χώρου που επίσης μαθαίνει για το Cosplay πράγμα το οποίο αν και δεν προσφέρει κάποιο κέρδος στον χώρο μας, δεν τον βλάπτει και από την άλλη.

– ΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν πιστεύω ότι το Cosplay στην Ελλάδα θα πιάσει ποτέ τόσο πολύ όσο στο εξωτερικό, οπότε πιστεύω ότι διανύουμε αυτόν τον καιρό την πιο δυνατή περίοδο του, και με τον καιρό θα αρχίσει να φθίνει και οι εκδηλώσεις να αρχίσουν να αραιώνουν. Μακάρι φυσικά να αποδειχτώ λανθασμένος.

(Dimitris Papadopoulos Cosplay)

Dimitris Papadopoulos ( My Cosplays )

 

09) Υπάρχει κάτι που δεν σας αρέσει στο χώρο του Cosplay και αν ναι, τι;

– ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ναι, υπάρχει. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι η αντιπαλότητα και το μίσος μεταξύ των ενδιαφερομένων. Αυτό με δυσαρεστεί, καθώς ξεχνούν ότι πρόκειται για ένα χόμπι, το οποίο έχει ως στόχο την προσωπική ευχαρίστηση. Επίσης, δεν μου αρέσει το κόμπλεξ ανωτερότητας το οποίο αποκτούν κάποιοι. Αυτό συμβαίνει όταν αυτομάτως αυτό το χόμπι μπλέκεται με τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλά έτσι είναι η ανθρώπινη φύση.

– MΑΡΙΑ: Δεν μου αρέσει μια συγκεκριμένη μάζα παγκοσμίως από Cosplayers οι οποίοι νομίζουν πως μπορούν να φέρονται όπως θέλουν επειδή έχουν απήχηση μέσα σ’ αυτό. Αυτή η μάζα με ενοχλεί διότι καταστρέφει το Cosplay και το κάνει να φαίνεται σαν κάτι το οποίο πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο τη στιγμή που είναι τέχνη και ο καθένας το κάνει όπως θέλει και μπορεί.

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Φυσικά, έχω να πω πολλά σε αυτό το θέμα. Αχάριστα άτομα που επωφελούνται υπέρογκα από όσα κάνουμε χρόνια, το θεωρούν δεδομένο και γι’ αυτό το εκμεταλλεύτηκαν ή εκμεταλλεύονται θεωρώντας ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και γι’ αυτούς και στη συνέχεια. Δεν θα το κάνουμε. Κοιτώντας σε ποιες διοργανώσεις δεν συμμετέχουμε επίσημα, ξέρει κανείς και για ποιους μιλάμε και αν ασχοληθούμε τυπικά είναι μόνο για τους ίδιους τους Cosplayers.

Επίσης, αντιπαλότητες πάση φύσης και προέλευσης που όλη αυτή την δεκαετία έκαναν μεγάλη ζημιά στον χώρο. Προσωπικά δεν μπορώ να πάρω σοβαρά κανέναν που υποστηρίζει ότι κάνει κάτι για τον χώρο όταν αναλώνεται εσκεμμένα στο να συγκρούεται με κάποιον άλλο με γνώμονα το κέρδος του από τον χώρο. Ούτε αυτόν που υποστηρίζουμε από την στιγμή που ξεκίνησε να υπάρχει γιατί αυτό είναι το σωστό και αυτός απεναντίας αποφεύγει κάθε αναφορά σε μας.

Το ίδιο απαράδεκτο θεωρώ την δράση πολλών με βάση τους συνεργάτες και φίλους τους όπου με βάση γνωριμίες και συμφωνίες με αυτές, μπαίνουν λάθος άτομα σε λάθος θέσεις και όχι αυτοί που κάνουν την δουλειά ή κολλάνε θεματικά, με αποτέλεσμα ζημιά και επιλεκτικό ελιτισμό στον χώρο, πράγμα που δεν νοιάζει άλλωστε όσους το κάνουν, ειδάλλως δεν θα τα έκαναν.

Ντροπή στον χώρο θεωρώ επίσης όσους παρουσιάζονται σαν άτομα και διοργανώσεις που προωθούν παγκοσμίως και μη το Cosplay και όταν τους απευθύνεις τον λόγο στα πλαίσια αυτής της ιδιότητας δεν απαντάνε ή γενικά ασχολούνται μόνο με συνεργαζόμενες οντότητες και άτομα με φήμη από όπου θα αποκομίσουν προβολή. Και έχοντας κάνει προσπάθειες επικοινωνίας με τέτοιες δήθεν και επώνυμες οντότητες του εξωτερικού, μπορώ να το επιβεβαιώσω και προσωπικά ότι το κάνουν.

Έπειτα η νοοτροπία του μοντέλου και του δήθεν “επαγγελματία”. Δεν έχει καμιά σχέση το modeling με το Cosplay, αλλιώς θα ήταν modeling και τίποτα άλλο. Αυτά τα άτομα για μένα έχουν χάσει το νόημα θυσιάζοντας το στον βωμό της αυτοπροβολής. Το Cosplay ούτε είναι ούτε μπορεί να είναι επάγγελμα επίσης εκτός αν ξέρει κανείς πάνω από μετρημένες στο ένα χέρι περιπτώσεις που ζούνε από αυτό ( και αυτές τώρα όσο έχουν ακόμα εμφάνιση ). Δεν μιλάω για τους γενικούς φωτογράφους που ασχολούνται και με το Cosplay, αλλά για Cosplayers που πιστεύουν ότι είναι “επαγγελματίες”. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα και έχει χαθεί το νόημα του Cosplay εδώ καβαλώντας το καλάμι. Το μόνο επαγγελματικό στο Cosplay είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς και όχι η ενασχόληση με αυτό. Αυτές οι 2 νοοτροπίες δίνουν λάθος πρότυπα σε νέο κόσμο που μπαίνει στον χώρο και που επιλέγουν λανθασμένα να ακολουθούν έπειτα τα ίδια λάθος μοτίβα γιατί αυτά βλέπουν εντονότερα, εφόσον όποιος δεν νοιάζεται γι’αυτά δεν επιλέγει να προβάλλετε το ίδιο έντονα. Έτσι καταλήγουμε σε ένα χώρο όπου ο καθένας κοιτάζει την πάρτι του και την αυτοπροβολή του, έχει γραμμένους τους άλλους πέρα από “συνεργάτες” του και θεωρεί πως κάτι είναι με βάση το πόσα likes συλλέγει ( κυρίως από λιγούρια ) και όχι και με βάση το τι παράγει ή προσφέρει στον κόσμο ( συνήθως τίποτα καθώς επικεντρώνεται στον εαυτό του ).

Ακόμα, το κόψιμο και αλλοίωση των φωτογραφιών των Cosplays που βγάζουμε από τους ίδιους τους εικονιζόμενους, παράλειψη προσθήκης Credits όταν ανεβαίνουν κάπου από τους ίδιους ή άλλους και έλλειψη τυπικού support είναι απλά απαράδεκτες καταστάσεις. Κάποιοι θυσιάζουμε κάθε μέρα της ζωής μας για όλα αυτά χρόνια τώρα ( that’s me ), αυτό πρέπει να το κατανοήσει ο άλλος και να σεβαστεί αυτό που του δίνεται δωρεάν με πολλές θυσίες, ειδάλλως δεν έχει λόγω να κάθεται να βγαίνει αν δεν μπορεί να τηρήσει καν αυτά τα τυπικά. Δεν είμαστε fan τέτοιων συμπεριφορών γενικά όταν όλα αυτά μας κοστίζουν σημαντικό χρόνο από την ζωή μας και όχι μόνο, χωρίς κανένα αντικειμενικά όφελος για μας σαν άτομα. Το ότι επιλέξαμε να προσφέρουμε κάτι σε κάποιον και αυτός αποδέχεται τα οφέλη δεν αναιρεί τίποτα από τα παραπάνω, ίσα ίσα τα κάνει πιο αυτονόητα.

Τέλος άτομα που υποβιβάζουν ότι κάνουμε και δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τον χώρο ή να κάνουν κάτι ανάλογο σε αυτόν επειδή είναι τεμπέληδες ή αδιάφοροι, είναι εξίσου αδιάφοροι για εμάς, καθώς όσα δεν φτάνει η αλεπού ξέρουμε τι τα κάνει. Το ίδιο και προβληματικά άτομα που ότι θυμούνται χαίρονται χρόνια μετά και δημιουργούν προβλήματα  γιατί προφανώς έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο.

– ΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχουν δυστυχώς αρκετά στοιχειά στο Cosplay τα οποία δεν είναι τα καλύτερα. Προσωπικά δε μου αρέσει που έχει χαθεί το play, το δεύτερο συνθετικό της ίδιας της λέξης που το ορίζει, και δε χαίρομαι καθόλου όταν μου λένε Cosplayers ότι δεν ξέρουν καν τον χαρακτήρα που υποδύονται. Σημαντικότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι μερικοί Cosplayers δε βλέπουν την όλη εμπειρία τόσο συνεργατικά όσο θα έπρεπε και δημιουργούν προστριβές, και δε σε κάποιες περιπτώσεις ( ειδικά στο εξωτερικό ) ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το Cosplay των διπλανών τους αντί να βελτιώσουν το δικό τους. Γεγονός ιδιαίτερα λυπηρό μιας και θα έπρεπε να είναι ένα χόμπι που μας ενώνει μέσω ενός κοινού πάθους, όχι λόγος διχόνοιας.

(Dimitris Papadopoulos Shoots)

Dimitris Papadopoulos ( Shoots )

10) Έχετε κάποιον αγαπημένο Cosplayer;

– ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Δηλαδή εννοείς εκτός από μένα; Αστειεύομαι. Όχι, δεν υπάρχει κάποιος αγαπημένος Cosplayer, καθώς για μένα όλοι οι Cosplayers θεωρούνται καλοί σε αυτό που κάνουν, ο καθένας όπως μπορεί, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Η κάθε προσπάθεια, μετράει.

– MΑΡΙΑ: Αγαπημένος Cosplayer για μένα είναι αυτός που δεν θα ψωνιστεί μέσα από τη απήχηση που θα λάβει, που θα κοιτάξει τη δουλειά του και θα βοηθάει τους Cosplayers γύρω του, δεν θα τους κρίνει και θα τους συμβουλεύει αν δεν του αρέσει κάτι.

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Όλους όσους δεν υποπίπτουν στην παγίδα του “μοντέλου” και  “επαγγελματία”, παράγουν ένα άρτιο αποτέλεσμα είτε με απλό είτε δύσκολο Cosplay, που βοηθάνε άλλους Cosplayers και ξέρουν να αγαπάνε αυτό που κάνουν έχοντας αυτή την αγάπη μοναδικό λόγο που το κάνουν. Οι υπόλοιποι για μένα προσωπικά είναι αδιάφοροι ακόμα και να παρήγαγαν το καλύτερο Cosplay που υπήρξε ποτέ. Δεν είμαι fan του ελιτισμού και της απαράδεκτης συμπεριφοράς.

– ΓΙΑΝΝΗΣ: Παρατηρώ συχνά επιτυχημένα Cosplays του εξωτερικού αλλά δεν κάθισα ποτέ να ξεχωρίσω συγκεκριμένο άτομο εφόσον κοιτάζω το εκάστοτε κοστούμι ως ξεχωριστή οντότητα. Σίγουρα πάντως έχω δει πολλά υπερβολικά επιτυχημένα κοστούμια τα οποία θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μου, ειδικά από Cosplayers που παρίσταναν αγαπημένους μου χαρακτήρες

(Mary Chan Cosplay)

Mary Chan ( My Cosplays )

11) Θα θέλατε να μας πείτε κάτι επιπλέον για το τέλος;

– ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους και συνεργάτες μου για την υποστήριξη που μου κάνουν όλα αυτά τα χρόνια. Να ευχαριστήσω επίσης και τους Cosplayers που επιλέγουν εμένα για την απαθανάτιση των δημιουργιών τους. Συνεχίστε να … ντύνεστε!

– MΑΡΙΑ: Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη ήταν μια όμορφη εμπειρία

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Μαρία και τον Δημήτρη που συμβάλουν πάρα πολύ καιρό ενεργά στην ομάδα, πολύ πριν καν μπουν επίσημα σε αυτή και πριν καν ολοκληρωθεί το δίκτυο μας στην παρούσα μορφή του πέρυσι. Με άπειρες καλύψεις εκδηλώσεων, εκατοντάδες φώτο στην σελίδα του Cosplayers//GR, δεκάδες βίντεο στο κανάλι μας, καθώς και πάσης φύσης υποστήριξη προς την ομάδα μας με 1002 τρόπους, αποδεικνύουν μόνιμα ότι αποτελούν αναντικατάστατα και σωστά μέλη της ομάδας

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους εκτιμάνε αυτά που κάνουμε, είτε Cosplayers είτε διοργανωτές αλλά πάνω από όλα όσους αναγνωρίζουν και επίσημα ότι κάνουμε, συμπεριλαμβάνοντας μας σαν χορηγούς επικοινωνίας σε όλες τις εκδηλώσεις τους, αλλά και σαν επίσημους φωτογράφους Cosplay (και όχι μόνο) ή και μέρος του προγράμματος στα Conventions. Σχεδόν όλοι δηλαδή, εφόσον από την πρώτη στιγμή πέρυσι συνεργαζόμαστε με όλους επίσημα πλέον.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όσους κατανοούν τι κάνουμε στον χώρο για την εξέλιξη του και συμβάλλουν σε αυτό που κάνουμε παρέχοντας μας επιπλέον φώτο και βίντεο τους για το αρχείο του χώρου στην σελίδα και το κανάλι μας. Επίσης ευχαριστώ τα άτομα που τυγχάνει να καλύπτουν εκδηλώσεις που τυχαίνει να μην μπορούμε να καλύψουμε που και που στην Αθήνα, ώστε να μην υπάρχει κενό στο αρχείο των Cosplays. Φυσικά ευχαριστώ και όσους κάνουν μόνιμο support σε όλα όσα ανεβάσουμε και ακόμα περισσότερο όταν δεν είναι καν μέσα σε αυτά.

Τέλος ευχαριστώ όλες τις ομάδες και σελίδες του χώρου όπως και εσάς που είναι φιλικές και υποστηρικτικές προς εμάς και ότι κάνουμε και δεν υποβιβάζουν τον εαυτό τους σε οντότητες συμφερόντων και ανούσιων αντιπαλοτήτων

Ευχαριστώ για την συνέντευξη και εύχομαι κάθε επιτυχία!

(Mary Chan Shoots)

Mary Chan ( Shoots )

– ΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους Cosplayers ότι αυτή μας η ασχολία έχει έναν και μόνο λόγο : Την ψυχαγωγία. Να έχετε πάντα υπόψη πως όλος αυτός ο κόπος που ρίχνετε δεν έχει νόημα αν δεν περάσετε καλά όταν φοράτε το εκάστοτε κοστούμι σας. Κάθε φορά, λοιπόν, που βρίσκεστε σε μια εκδήλωση υποδυόμενοι κάποιον χαρακτήρα που σας αρέσει, να έχετε πάντα στο μυαλό σας το τι είναι αυτό που σας αρέσει σε αυτόν/αυτήν και να το βγάζετε έξω άφοβα. Για το διάστημα αυτό έχετε ενσαρκώσει έναν χαρακτήρα ο οποίος αποτέλεσε για εσάς έμπνευση. Ευχαριστηθείτε το όσο περισσότερο γίνεται. Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ την ομάδα του Cosplayers GR για τον χρόνο τους και την ευκαιρία που μας δώσανε για την συνέντευξη.

Να ευχηθούμε χρόνια πολλά στο Ελληνικό Cosplay που κλείνει 10 χρόνια αλλά και στο Cosplayers GR που κλείνει 1 χρόνο λειτουργίας 🙂

Τέλος να ενημερώσουμε για όσους το διαβάσουν ότι σε κάποιες φωτογραφίες συμβάλει φυσικά και ο SpirosK Photography

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την συνέντευξη 🙂