Είστε ο Πασπαρτού. Το αφεντικό σας, Φιλέας Φόγκ, μόλις έχει επιστρέψει από το Reform Club του Λονδίνου και σας ανακοινώνει ότι ξεκινάτε για ταξίδι τον γύρο του κόσμου, κάτι που πρέπει να ολοκληρώσετε μέσα σε 80 ημέρες, λόγω ενός στοιχήματος. Συμφωνείτε και το ταξίδι σας αρχίζει.

Έτσι απλά ξεκινά το παιχνίδι της inkle Ltd, 80 Days.

Το 80 Days μπορεί να θεωρηθεί μια διαδραστική νουβέλα. Βασισμένο στο θαυμάσιο έργο του Ιουλίου Βέρν, είναι ουσιαστικά η περιπέτεια των δύο ηρώων μας προσπαθώντας να ολοκληρώσουν το επικό ταξίδι τους, περνώντας από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα.

Το gameplay του είναι αρκετά απλό. Επιλέγετε κάθε φορά τον προορισμό σας και ταξιδεύετε προς τα εκεί. Σε κάθε σχεδόν πόλη που συναντάτε μπορείτε να επισκεφτείτε την αγορά, να αγοράσετε αντικείμενα που θα σας βοηθήσουν στις κακουχίες του ταξιδιού σας, αντικείμενα που μπορείτε να πουλήσετε αλλού για μια μικρή περιουσία ή χρονοδιαγράμματα που θα ξεκλειδώσουν καινούργια δρομολόγια στην υδρόγειο. Μπορείτε να περπατήσετε στα στενά σοκάκια της πόλης που βρίσκεστε ή να θαυμάσετε τα αξιοθέατα. Μπορείτε να συζητήσετε με περαστικούς για ενδιαφέροντα κουτσομπολιά και νέα, για το τι συμβαίνει στον κόσμο ή την δική τους ζωή. Τέλος μπορείτε να κοιμηθείτε στο ξενοδοχείο ώστε να περάσει ο χρόνος μέχρι την αναχώρηση του επόμενου τραίνου, αερόπλοιου ή καραβανιού.

Όλα τα παραπάνω όμως συμβαίνουν στην φαντασία σας. Δεν πρόκειται να δείτε τους ήρωες σας να περπατάνε στα προαναφερθέντα σοκάκια, για τον εξής λόγο : το παιχνίδι είναι text based, βασισμένο δηλαδή στο κείμενο και στις περιγραφές που γίνονται από την συγγραφέα του, Meg Jayanth. Αυτό είναι όμως και το μεγαλύτερο του ατού. Το σενάριο είναι τόσο καλογραμμένο και ενδιαφέρον που σας τραβάει στον κόσμο του και σας απορροφά από την πραγματικότητα. Όλη η διαδικασία του ταξιδιού περιγράφεται ολοζώντανα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια θα έχετε επιλογές πάνω στον διάλογο, όπως π.χ. αν θα αντιμετωπίσετε σκεπτικά τους ανθρώπους που συναντάτε, αν θα βγείτε για μια βόλτα στην πόλη ή αν θα βοηθήσετε το αφεντικό σας να είναι εμφανίσιμος και υγιής. Κάποιες από αυτές τις επιλογές μπορεί να σας οδηγήσουν σε περιπέτειες, να σας βγάλουν εκτός διαδρομής ή ακόμα και να σας καταλήξουν στον βυθό του ωκεανού! Αυτές οι επιλογές όμως είναι και το αλατοπίπερο του παιχνιδιού. Μπορεί να βρεθείτε πάνω σε αερόπλοιο το οποίο απειλείται με ανταρσία. Ίσως να βρεθείτε δηλητηριασμένος και να πρέπει να αλλάξετε ολόκληρη τη διαδρομή σας ώστε να παραδώσετε ένα παράνομο αντικείμενο με αντάλλαγμα το αντίδοτο. Αυτά και ακόμα περισσότερα μπορούν να συμβούν και σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε με την φαντασία σας.

Το 80 Days έχει επιρροές από steampunk, θα δείτε μηχανικά αερόπλοια και τραίνα που μετατρέπονται σε υποβρύχια, automata ανδροειδή βάρδους και ολόκληρες πόλεις να περπατάνε με μηχανικά πόδια. Το σενάριο περιγράφει τα πάντα τόσο έντονα και προσθέτει κάτι διαφορετικό στην πολυαγαπημένη ιστορία. Το artwork του παιχνιδιού είναι περιορισμένο, απλά προσθέτει εικόνες του πως μοιάζουν τα αντικείμενα αυτά, οι πόλεις και αρκετοί από τους χαρακτήρες που συναντάτε. Όλη η σκηνή όμως εκτυλίσσεται κάθε φορά στην φαντασία σας.

Ολοκληρώνοντας, το 80 Days δεν είναι παιχνίδι για πολλούς. Η text based μορφή του και η απαίτησή του από εσάς να διαβάζετε τι συμβαίνει κάθε φορά θα απομακρύνει μεγάλο κοινό των gamers. Το ταξίδι όμως που σας πηγαίνει είναι πραγματικό. Κάθε φορά που ξεκινάτε θα υπάρχει ενθουσιασμός και ένα μικρό χαμόγελο στο πρόσωπο σας για τις άγνωστες περιπέτειες πού πρόκειται να συναντήσετε στη διαδρομή σας, ενθουσιασμός που δεν θα σας εγκαταλείψει μέχρι να ολοκληρώσετε τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες.

Αξιομνημόνευτο.

80 days Dimi