Το Σωματείο Ηθοποιών και η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου(SAG-AFTRA) ανακοίνωσε ότι το 96% των μελών του ψήφισε θετικά στην ψηφοφορία που αφορά την πιθανή απεργία τους. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία του gaming καταρρεύσουν έχουν το δικαίωμα να κηρύξουν απεργία.

Όσο αφορά της απαιτήσεις τους μπορείτε να βρείτε την λίστα τους εδώ. Αυτά που ξεχωρίζουν, κατά την γνώμη μου, είναι:

1)η απαίτηση για μεγαλύτερα bonus αναλογικά με τις πωλήσεις του παιχνιδιού, το οποίο από τη μια πλευρά  ακούγεται δίκαιο ( Κάτι παρόμοιο δεν συμβαίνει και με τις τηλεοπτικές σειρές και τον κινηματογράφο;), από την άλλη, όμως, ακούγεται άπληστο από μέρους τους. Καθώς δεν γνωρίζουμε, όμως, τους τωρινούς μισθούς και τα bonus που λαμβάνουν οι ηθοποιοί σε σχέση με τους μισθούς του υπόλοιπου προσωπικού, για παράδειγμα των προγραμματιστών, και τα κέρδη των εταιριών δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι από τα δυο ισχύει.

2)η απαίτηση για την παρουσία stunt specialist σε δύσκολες σκηνές motion capture. Δεν μου ακούγεται παράλογο κάτι τέτοιο (δεν έχουν κάτι ανάλογο στις ταινίες που περιέχουν motion capture;), καθώς η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη και είναι, και σε μερικές περιπτώσεις, φυσικά απαιτητική, τουλάχιστον έτσι νομίζω.

3) η απαίτηση για πληρωμή για το φωνητικό stress. Γι’ αυτό δεν ξέρω τι να πω και θα υποθέσω ότι μιας και το voice acting είναι η δουλειά τους πιθανές φθορές στις φωνητικές χορδές τους θα πρέπει να πληρώνονται(;).

Γενικά, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι απαιτούν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους υπόλοιπους ηθοποιούς ταινιών κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό. Το πιθανότερο,  κατά την γνώμη μου, είναι ότι οι εταιρίες θα προσλαμβάνουν απλώς ηθοποιούς εκτός του σωματείου, που δεν έχουν τέτοιες απαιτήσεις, πράγμα που ίσως επιφέρει μείωση της ποιότητας. Επίσης, υπάρχει και η πολύ μικρή πιθανότητα να συμφωνήσουν οι εταιρίες, οπότε να αυξηθούν τα κόστη τα οποία ίσως δεν μπορούν να απορροφήσουν και να αυξηθούν οι τιμές, ή τουλάχιστον να το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για να αυξήσουν τις τιμές. Εξίσου ανησυχητική είναι και η πιθανότητα καθυστερήσεων στην κυκλοφορία αναμενόμενων τίτλων, αν και για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι.